Amsterdam maakt geld vrij voor bestrijding sexting

Amsterdam intensiveert voorlichting om jongeren weerbaarder te maken tegen seksuele intimidatie via sociale media. Laagopgeleide kinderen zijn extra kwetsbaar. Antilliaanse, Turkse en Marokkaanse ouders praten weinig over seksualiteit met hun kinderen.

Beeld Hedy Tjin

Meer voorlichting op vmbo-scholen, informatiebijeenkomsten voor Turkse en Marokkaanse ouders via moskeeën en extra aandacht voor kinderen op de basisschool.

Het is een greep uit de extra maatregelen die wethouder Simone Kukenheim (Jeugd) neemt om Amsterdamse jongeren beter te beschermen tegen 'sexting' (het verspreiden van seksueel getinte foto's via sociale media, een samentrekking van de Engelse woorden 'sex' en 'texting') en 'grooming' (digitaal kinderlokken).

Extra geld
Amsterdam koopt jaarlijks voor 50.000 euro aan voorlichting over het onderwerp in. In 2017 is 67.500 extra uitgegeven om de aanpak te verstevigen.

De gemeente richt zich specifiek op jongeren met negatieve jeugdervaringen en laagopgeleide jongeren. Zij zijn vaker slachtoffers. Mogelijk kunnen zij de behoefte aan (seksuele) aandacht minder goed beteugelen. Ook het inschatten van de motieven van anderen kunnen ze moeilijker vinden.

In de stadsdelen Nieuw-West en Noord zijn laagopgeleide jongeren oververtegenwoordigd. In Nieuw-West wonen ook veel kinderen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond. Volgens een onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland spreken Turkse en Marokkaanse ouders minder over seks met hun kinderen. Datzelfde geldt voor Antilliaanse en streng religieuze ouders.

Ouders
Vaders en moeders hebben een belangrijke rol bij het geven van seksuele voorlichting aan kinderen. Daar hoort ook bij hoe om te gaan met sociale media. Tekstberichten op de mobiele telefoon van kinderen als GYPO (get your pants off, doe je broek uit), GNOC (get naked on camera, verschijn naakt voor de camera) of PIR (parent in room, ouder in ruimte) zijn reden tot zorg.

Zorgwekkend is ook de ontwikkeling dat slachtoffers van sexting en grooming steeds jonger worden. Het komt voor bij kinderen van 10-12 jaar. Daarom heeft jeugdzorginstelling Spirit basisscholen benaderd voor voorlichting in groep 7 en 8.

Motie
De meeste slachtoffers komen waarschijnlijk voor in de leeftijd van 16-23 jaar. Help Wanted, een organisatie die hulp biedt bij het verwijderen van naaktfoto's op internet en advies geeft over problemen met online seksueel misbruik, krijgt de meeste meldingen uit die leeftijdsgroep. Het gaat vaak om chantage naaktmateriaal online te verspreiden. In 65 procent van de gevallen wordt de melding gedaan door een vrouw; een meisje of haar moeder.

Het initiatief van Kukenheim volgt op een motie van de raadsleden Dehlia Timman (D66) en Sofyan Mbarki (PvdA) van februari dit jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden