Amsterdam maakt afspraken over thuiszittende kinderen

Samen met de andere drie grote steden heeft Amsterdam voor het eerst concrete afspraken gemaakt met de scholen om het aantal kinderen en jongeren dat niet naar school gaat terug te dringen.

De afspraken moeten ertoe leiden dat in 2020 geen leerling in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht meer thuis zit. Beeld anp

De afspraken moeten ertoe leiden dat in 2020 geen leerling in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht meer thuis zit.

De gemeenten, het kabinet en de scholen spraken vorig jaar af een eind te maken aan het verschijnsel van deze zogenoemde thuiszitter.

De grote steden willen dat doel bereiken door beter samen te werken met de ouders, de scholen en de jeugdzorg. Ze willen dat de leerplichtambtenaar de gegevens van een leerling die verzuimt eenvoudiger kan delen met onder andere de scholen en jeugdzorg.

Noodgreep
Scholen krijgen bovendien een stem in het besluit om een leerling vrij te stellen van de leerplicht. Te veel kinderen en jongeren die geen passend onderwijs kunnen vinden, doen nu een beroep op deze noodgreep, vinden zo ongeveer alle betrokkenen. De grote steden willen in 2020 10 procent van deze ontheffingen minder tellen.

Duizenden kinderen met problemen zitten thuis omdat ze geen passende plek in het onderwijs kunnen vinden. In het schooljaar 2014-2015 kwamen in Amsterdam 143 kinderen, veelal met autistische of aanverwante stoornis, thuis te zitten. Zij gingen vier weken of langer niet naar school.

Jeugdzorg
Elke gemeente moet iemand aanwijzen die de scholen kan opdragen een leerling die tussen wal en schip dreigt te vallen aan te nemen, spraken de gemeenten vorig jaar af met het kabinet en de scholen. Nog niet alle gemeenten hebben dat geregeld.

De grote steden gaan ook met de scholen overleggen over het geld dat ze uittrekken voor jeugdzorg. Dat is belangrijk voor thuiszitters. Vaak is zowel het onderwijs als jeugdzorg nodig om een passende onderwijsplek voor hen in te richten.

Monitor
In Amsterdam is in de gemeenteraad eerder besloten het aantal thuiszittende kinderen drastisch om laag te willen brengen.

De gemeenteraad heeft onder meer aangekondigd een 'thuiszittersmonitor' in het leven te gaan roepen, die ervoor moet zorgen dat leerplichtige kinderen die niet naar school kunnen omdat ze geen geschikt onderwijs kunnen vinden, niet uit het oog worden verloren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden