Amsterdam loopt voorop: man werkt minder, vrouw meer

Amsterdam loopt voorop als het gaat om de gelijke verdeling tussen werk en zorg. De man maakt minder uren dan het landelijke gemiddelde, de vrouw meer. Al blijven vrouwen meer zorgtaken op zich nemen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

We dachten het wellicht al een tijdje, maar cijfers bevestigen het nu ook: de Amsterdammer is in de verdeling van werk en zorg een stuk moderner dan de rest van Nederland. Mannen werken minder, vrouwen meer.

Waar de Nederlandse man gemiddeld 39 uur werkt, werkt de Amsterdammer er 35. De Amsterdamse vrouw werkt 30 uur per week: twee uur meer dan het landelijke gemiddelde.

Nederland loopt al jaren op kop als het gaat om deeltijdwerk: 74 procent van de vrouwen werkt in deeltijd, 27 procent van de mannen. In Amsterdam is de verdeling een stuk gelijker: 59 procent van de vrouwen en 34 procent van de mannen werken minder dan 36 uur.

Onder professoren
Dit blijkt uit de laatste cijfers van de Amsterdamse dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS).

Het verschil wordt veroorzaakt door het grote aantal hogeropgeleiden in de stad - in Amsterdam zijn er anderhalf keer zoveel als in de rest van Nederland. Hoe hoger de opleiding, hoe groter de kans dat vrouwen kiezen voor voltijdwerk of grotere deeltijdbanen.

Als je alleen naar hogeropgeleiden zou kijken, zou het verschil dus nog groter zijn, maar Amsterdam telt ook veel gezinnen met niet-westerse wortels, die juist een traditionele verdeling van werk en zorg kennen.

De verschillen tussen man en vrouw worden kleiner naarmate het opleidingsniveau hoger wordt, maar ze blijven bestaan. Dat lijkt samen te hangen met het feit dat vrouwen nog altijd meer zorgen voor kinderen en het huishouden dan mannen.

Zelfs onder professoren, stelde de Vlaamse politicoloog Olivier Pintelon vast, besteden vrouwen zes uur per week meer aan zorgtaken dan hun mannelijke collega's.

Anderhalf model
Opvallend in zijn onopvallendheid is de verdeling tussen werk en zorg onder gezinnen met twee verzorgers van hetzelfde geslacht. Die zijn, concludeerde Jan Latten, sociaal demograaf van de Universiteit van Amsterdam, in een eerder onderzoek, net zo klassiek in hun rolverdeling als traditionele gezinnen met een vader en een moeder.

"Ook zonder het verschil in gender bleken zij vaak het 'anderhalf'-model te hanteren: de een werkt voltijd, de ander deeltijd."

Amsterdamse cijfers over deze gezinnen zijn er overigens niet - daarvoor komen ze nog te weinig voor.

35

Waar de Nederlandse man gemiddeld 39 uur werkt, werkt de Amsterdammer er 35. De Amsterdamse vrouw werkt 30 uur per week: twee meer dan het landelijke gemiddelde.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden