Amsterdam lokt steeds meer nieuwe dieren

Fijn bericht op dierendag: de stad krijgt er voortdurend nieuwe dieren bij. Onder elf nieuwkomers in tien jaar zijn de langlob-ribkwal en de boommarter. En dat hier een wasbeer komt, is ook niet ondenkbaar.

Kirsten Dorrestijn
null Beeld Jeroen Murré/art associates/shutterstock/nbtc
Beeld Jeroen Murré/art associates/shutterstock/nbtc

Amsterdam is niet alleen voor mensen aantrekkelijk; ook dieren komen op de stad af. Elk jaar worden tientallen nieuwe diersoorten ontdekt die er nooit eerder zijn gezien of lange tijd zijn weggeweest. Exoten - dieren die van oorsprong niet in Nederland leven - komen vaak met menselijk transport mee: in auto's, vliegtuigen of met ballastwater in schepen.

Maar ook inheemse dieren bereiken de stad. Insecten en vogels komen aangevlogen, zoogdieren aangewandeld en vissen zwemmen via het Noordzeekanaal of het Amsterdam-Rijnkanaal het IJ binnen. Ze proberen hun leefgebied uit te breiden of komen hier per ongeluk terecht en besluiten zich te vestigen.

Dat het steeds meer dieren lukt in de stad te overleven, komt door de verbeterde water- en luchtkwaliteit. Ook is er genoeg eten voorhanden en worden de dieren niet verjaagd door jacht. Daarnaast zorgt de klimaatverandering voor verschuivingen van leefgebieden: steeds meer dieren rukken op.

We kunnen nog heel wat nieuwe soorten verwachten, volgens Amsterdamse stadsecologen. De eerste otters worden binnenkort verwacht, terug van weggeweest. Tot in de jaren vijftig leefde deze soort in het Amsterdamse Bos en de Sloterplas. Ook kunnen we ons klaarmaken voor de komst van de wasbeer.

De klimaatverandering heeft al voor heel wat nieuwe dieren in de stad gezorgd. Soorten die eerder alleen in Limburg, België of het Middellandse Zeegebied voorkwamen, worden nu in Amsterdam gesignaleerd. Vooral insecten verspreiden zich snel.

Stadsecoloog Martin Melchers ziet een opmars van de sikkelsprinkhaan, vuurlibel, smaragdlibel, wespspin en vlinders als bont zandoogje en gehakkelde aurelia. 'Deze dieren verschuiven langzaam hun areaalgrens. Voorheen zat de smaragdlibel tot Ankeveen, nu kom ik hem veel tegen op de Diemerzeedijk. De wespspin kwam vroeger alleen op de Pietersberg voor, nu zie ik hem in de Zaanstreek.' Door het warmere klimaat rukken deze dieren steeds verder naar het noorden op.

Klik hier voor de mobiele versie van dit artikel met een overzicht van alle nieuwe dieren in de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden