Amsterdam loert nauwelijks

AMSTERDAM - Big brother? Little brother! Met minder dan 150 camera's, verspreid over zes stadsdelen, speelt de hoofdstad een bescheiden rol waar het gaat om cameratoezicht in het publieke domein.

Ter vergelijking: in Rotterdam hangen meer dan tweeduizend camera's. En dat is weer helemaal niets vergeleken bij de vier miljoen camera's die in Londen zijn geplaatst om te waken over de veiligheid op straat.

Vijftig camera's zijn nu te vinden in het centrum, met name op de Wallen, het Stationseiland en de Nieuwendijk. Relatief veel toezicht is er in Zuidoost, met 48 camera's verdeeld over zes verschillende gebieden. Slotervaart heeft 22 camera's, Noord zestien, Zeeburg elf en Oud-Zuid twee, beide op het Smaragdplein.

Onderzoeker Sander Flight van de Amsterdamse DSP-groep die veel onderzoek doet naar veiligheid en beleid: ''Aantallen zeggen weinig. Een aantal jaren geleden was de gedachte: hoe meer camera's, hoe meer veiligheid. Maar zo werkt het niet.''

De DSP-groep adviseert gemeenten over effectief cameratoezicht. Flight legt uit dat het ophangen van camera's alleen werkt als het toezicht onderdeel is van een pakket maatregelen. ''Een nieuw geplaatste camera heeft een paar weken effect. Als mensen daarna in de gaten krijgen dat er toch niets gebeurt, vervallen ze in hun oude gedrag. Cameratoezicht werkt het beste als onmiddellijk en consequent wordt opgetreden.''

Zuidoost baarde vorig week opzien met de aankondiging van een nieuw project met heimelijk cameratoezicht, bedoeld om het dumpen van huisvuil tegen te gaan. Maar het is de vraag of het stadsdeel daar toestemming voor krijgt. (PATRICK MEERSHOEK)

In Rotterdam hangen meer dan tweeduizend camera's. Foto ANP/Koen Suyck Beeld
In Rotterdam hangen meer dan tweeduizend camera's. Foto ANP/Koen Suyck
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden