Amsterdam lobbyt voor lagere belasting corporaties op populaire plekken

Corporaties en de gemeente Amsterdam lopen in Den Haag te hoop tegen de sterke verhoging van de verhuurderheffing voor sociale huurwoningen in populaire gebieden. De belasting op verhuur van sociale huurwoningen is gekoppeld aan de WOZ-waarde.

Ton Damen
IJburg, een van de populaire nieuwbouwlocaties van Amsterdam. Beeld Floris Lok
IJburg, een van de populaire nieuwbouwlocaties van Amsterdam.Beeld Floris Lok

De Tweede Kamer buigt zich dinsdag en woensdag over wijzigingsvoorstellen van minister Stef Blok (Wonen, VVD) voor de verhuurderheffing. De belangrijkste principes van de verhuurderheffing blijven daarin ongewijzigd.

De Amsterdamse woningcorporaties gaan in 2017 dertig miljoen euro meer verhuurderheffing betalen dan dit jaar. Het jaar daarna komt er een soortgelijk bedrag bij.

Kamer verdeeld
Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), en Laurens Ivens, wethouder Wonen, luiden de noodklok. Ook na hun lobby is Tweede Kamer nog verdeeld over de plannen.

De Vries: "Een woning kost 150.000 euro. We hebben het dus al snel over tweehonderd woningen minder per jaar. Het gaat om enorme happen uit onze budgetten. Daardoor kunnen we minder investeren in nieuwbouw, renovatie en onderhoud."

Ivens berekeningen komen nog ongunstiger uit: "Om een huis te kunnen bouwen moet je de zogeheten onrendabele top van 40.000 euro (het deel van de kosten van een nieuwbouw sociale huurwoning dat niet met huur gedekt kan worden, red.) financieren."

"Onze ambtenaren zeggen dat die dertig miljoen euro betekent dat de stad 750 sociale huurwoningen minder kan bouwen. In de overspannen woningmarkt, waar we zo veel mogelijk huizen bij moeten bouwen, hebben we nou juist een belasting waardoor we steeds minder huizen kunnen bouwen."

Milieumaatregelen
Ivens wijst op de bouwproductie. "We bereikten vorig jaar een bouwrecord met 8376 huizen. Maar de corporaties die Amsterdam de crisis door hadden geholpen, kwamen niet verder dan 736 huizen, nog geen tien procent. Dat moet beter, maar dat lukt nauwelijks door die heffing. Met die dertig miljoen zouden we ook milieumaatregelen kunnen nemen en woningen verbeteren."

De Tweede Kamer is verdeeld. D66 en het CDA zijn kritisch over Blok. Er zijn ook Kamervragen gesteld. De PvdA twijfelt. De SP wil van de heffing af. Maar het is nog onduidelijk hoe de stemming uitvalt.

Duivesteijn
De verhuurderheffing werd in 2012 bedacht. PvdA-senator Adri Duivesteijn vertikte het aanvankelijk het kabinet voor de wet in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen, maar stemde eind 2013 toch in. De heffing steeg snel, van 1,2 miljard in 2014 tot 1,6 miljard in 2016, en waarschijnlijk meer dan het in 2013 geschatte bedrag van 1,7 miljard in 2017.

Het tarief klom van 0,381 procent in 2014 naar 0,491 procent dit jaar en 0,536 procent volgend jaar. In Amsterdam stijgt niet alleen het tarief, maar ook de WOZ. De heffing komt volgend jaar gemiddeld neer op ruim 1,5 een maand huur (162 procent) per jaar en in Amsterdam op zeker twee maanden huur.

Meer huur
Minister Blok verdedigt de verhuurderheffing met het argument dat corporaties in populaire gebieden sociale huurwoningen naar de vrije sector over kunnen hevelen en meer huur kunnen vragen.

De Vries en Ivens spreken dat tegen. "De stad is zo gewild dat we nu al bijna elke sociale huurwoning in de vrije sector kunnen verhuren," zegt Ivens. "Maar dan houdt je niets over." De Vries: "We maken in Amsterdam prestatie-afspraken waarin staat hoeveel de huren mogen stijgen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden