'Amsterdam lette niet op bij splitsing huurdersclubs'

Amsterdam heeft onvoldoende toezicht gehouden op de bestedingen van subsidiestromen voor huurdersorganisaties. Ook werd de splitsing van de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) en het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW) slecht begeleid.

null Beeld anp
Beeld anp

Dit blijkt uit een donderdag verschenen kritisch onderzoek van de Rekenkamer Metropool Amsterdam. De huurdersorganisaties voeren nog steeds gevechten over geld en taakverdeling. Daarbij is de kleinere Huurdersvereniging Amsterdam, die de belangen van de huurders bij de politiek behartigt, in het nadeel.

Het Amsterdams Steunpunt Wonen en de wijksteunpunten, die tegenwoordig !Woon heten, ondersteunen huurders en helpen hen bijvoorbeeld in conflicten met verhuurders. Het ASW - veel groter dus dan de HA - heeft ook meer directe banden met de gemeente.

Bron van conflicten
De vervlechting tussen ASW en HA was enorm. Zo was het personeel van de Huurdersvereniging formeel in dienst van het ASW, dat de werknemers vervolgens uitleende aan de HA. Dat was verwarrend en werd een bron van conflicten.

De Rekenkamer stelt vast dat het ontvlechtingsproces, dat in 2015 begon, "rommelig" verliep. Dat dit te verwachten was gezien de tegengestelde belangen van de organisaties, "heeft de gemeente zich onvoldoende gerealiseerd".

De problemen zijn niet van tafel. "Verschillende discussies tussen de HA en het ASW over de taakverdeling en financiële aspecten hebben ervoor gezorgd dat een vruchtbare samenwerking tussen de nieuwe organisaties niet is geborgd," schrijft de Rekenkamer. Daar heeft de gemeente dus nog weinig aan kunnen veranderen.

Half april schreef Het Parool over de knetterende ruzies tussen de HA en het ASW, waarbij de organisaties met veel zieken kampen. De HA zei nog ruim een ton aan salariskosten te goed te hebben van het ASW. Het ASW meent juist twintig mille te krijgen van de HA.

De Rekenkamer legt de verantwoordelijkheid bij de gemeente Amsterdam, die onvoldoende toezicht hield op het geld, op de betrokken organisaties en op het beleid. Vooral tijdens de ontvlechting heeft de gemeente volgens de Rekenkamer onvoldoende aandacht gehad voor de financiële aspecten.

Belangen verdedigen
Bewonersondersteuning is voor Amsterdam een belangrijk instrument om bewoners te helpen hun belangen in de overspannen Amsterdamse woningmarkt te verdedigen. Amsterdam besteedt daarvoor jaarlijks zes miljoen euro aan de HA, het ASW en het Emile Blaauw Fonds voor huurders die worden geterroriseerd door hun huisbaas en geen geld hebben.

De Rekenkamer zegt dat Amsterdam in grote lijnen wel goed oog houdt op de doeltreffendheid en de rechtmatige besteding van de subsidies. De kritiek is echter gericht op de uitvoering en op de gevolgen van de subsidiestromen bij samenvoeging of splitsing van de huurdersorganisaties. Zo schrijft De Rekenkamer: "Voor 2017 is een subsidie toegekend van bijna 5,3 miljoen euro, zonder dat inzichtelijk is gemaakt wat de budgetten zijn voor de verschillende activiteiten." Ofwel: wat gebeurt er precies met dit geld?

Het Amsterdams college onderstreept in een reactie in het rapport van de Rekenkamer dat zij hecht aan zorgvuldigheid bij de subsidieverlening. Zij wijst er op dat het drie jaar geleden ingestelde subsidiebureau van de gemeente nog heeft gezorgd voor een professionaliseringsslag in de subsidieverlening.

In een nawoord schrijft de Rekenkamer dat de kritiek vooral gaat om 'grip' op subsidie en de doelmatigheid van het beleid. "Wat zijn de kosten van de prestaties in verhouding tot de effecten," aldus de Rekenkamer.

Lees ook: Sociale huurwoningen verdwijnen door wet tijdelijke verhuur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden