'Amsterdam laat zijn beste restaurants in de steek'

De topkoks (vlnr) Roger Rassin (Amstel Hotel), Michel Louws ('t Veerhuis in Wolphaartsdijk) en Gilbert van der Heiden (Frouckje Saten uit Rijpekerk) aan het werk in de keuken van het Amstel Hotel in Amsterdam. Zes Michelin sterrenchefs bereidden hapjes bij de start van de Nationale Restaurant Week. Archieffoto © anp Beeld
De topkoks (vlnr) Roger Rassin (Amstel Hotel), Michel Louws ('t Veerhuis in Wolphaartsdijk) en Gilbert van der Heiden (Frouckje Saten uit Rijpekerk) aan het werk in de keuken van het Amstel Hotel in Amsterdam. Zes Michelin sterrenchefs bereidden hapjes bij de start van de Nationale Restaurant Week. Archieffoto © anp

Amsterdam laat zijn toprestaurants in de steek. Het Amsterdam Toerisme- en Congresbureau (ATCB) zet zich veel te weinig in om die restaurants op de kaart te zetten.

Dat zegt Paul Van Craenenbroeck oud-hoofdinspecteur van Michelin Benelux, vandaag in een interview met Het Parool. Volgens hem ziet Amsterdam de meerwaarde van toprestaurants niet. 'Het toerismebureau zegt eigenlijk: zoek het maar uit.'

Amsterdam kan wat Van Craenenbroeck betreft een voorbeeld nemen aan Zwolle. 'Jonnie Boer en zijn Librije krijgen van de gemeente alle ruimte. Zwolle laat geen mogelijkheid onbenut om dat restaurant onder de aandacht te brengen. Bestuurders gaan er eten. In Zwolle zijn ze trots op hun gastronomie.'

Volgens woordvoerder Herman ter Balkt legt het ATCB bewust de nadruk op de sfeer, de cultuurhistorie, de grachten en de musea. 'Uit onderzoek blijkt dat veel toeristen Amsterdam daarom bezoeken.'

Van alle steden in Nederland heeft Amsterdam verreweg de meeste Michelinsterren, zegt Ter Balkt. 'Zodra een Amsterdams restaurant drie Michelinsterren krijgt, zal dat voor het ATCB aanleiding zijn extra promotie te maken voor Amsterdam als culinaire topbestemming.'

Van Craenenbroeck, hier in verband met het verschijnen van zijn boek De magie achter de Michelinster, zegt dat het geen toeval is dat de stad nog geen driesterrenrestaurant heeft. 'Amsterdam is dan wel geen gastronomische woestijn meer, maar blijft een moeilijke stad. Amsterdammers zijn niet loyaal aan hun restaurants. Ze hoppen van de ene trend naar de andere. Ik krijg wel eens het gevoel dat de Amsterdammer zich een beetje te goed voelt voor die derde Michelinster.'

De oud-hoofdinspecteur is zeer kritisch over de Amsterdamse restaurantbezoeker. 'Het maakt hem niet zo veel uit wat op zijn bord ligt. De klanten zijn simpelweg culinair weinig onderlegd. Dat heeft met opvoeding te maken, denk ik.' (Marc Kruyswijk)

Lees vandaag het interview met Paul Van Craenenbroeck in Het Parool.
In PS van de Week: Eten en drinken in de stad

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden