Plus

Amsterdam laat zich niet zomaar ontregelen

Met verrassende kalmte reageert Amsterdam op het eerste terroristische geweld sinds de moord op Theo van Gogh. Of het nu vastberadenheid of onverschilligheid is: Amsterdam laat zich niet zomaar ontregelen.

Amsterdam Centraal na de terreurdaad Beeld ANP
Amsterdam Centraal na de terreurdaadBeeld ANP

Burgemeester Femke Halsema deed zaterdag een oproep aan Amsterdammers, in antwoord op de aanval van de Afghaanse Jawed S. die vrijdag op het Centraal Station twee Amerikaanse toeristen neerstak.

"Ik hoop dat Amsterdammers doorgaan met leven," zei Halsema.

Die oproep was tamelijk overbodig. Het leven van Amsterdammers lijkt nauwelijks onderbroken door de de eerste terroristische aanslag in Amsterdam in veertien jaar, een aanslag waarop nota bene al enige tijd met angst en beven was gewacht.

Er is geen wijdverspreide verslagenheid of volkswoede en nauwelijks schrik of verdeeldheid.

Al kort na incident was de sfeer aan het politielint op het Centraal Station ontspannen, zowel bij politieagenten als omstanders.

Een medewerker van een Mexicaanse eettent op het station mocht van de agenten best even onder het lint door om zijn oven uit te zetten. Na twee uur reden de treinen alweer en wat vertraging op het spoor is men wel gewend.

Ook 's avonds en de volgende dag bleven angst en paniek uit, ook nadat bleek dat Jawed S. vermoedelijk terroristische motieven had.

Geen angst
Dat twee Amerikaanse toeristen ernstig gewond raakten omdat zij in hun rug werden gestoken, verdween naar de achtergrond. Zij zullen de rest van hun leven de gevolgen dragen van een volkomen willekeurige aanval.

Als terroristische aanslag is de mesaanval op het Centraal Station behoorlijk onsuccesvol te noemen. Terroristisch geweld heeft immers als doel om angst aan te jagen en de samenleving te destabiliseren.

De aanvallen worden gebruikt om aandacht te vragen voor een politiek of religieus (waan)idee. Het is Jawed S. niet gelukt aan die basisprincipes van een terreuraanslag te voldoen.

Dat de terreurdaad zo weinig effect sorteert, heeft verschillende oorzaken. Het doortastende optreden van de politie, die razendsnel reageerde en daarmee waarschijnlijk veel meer slachtoffers voorkwam.

De beangstigende werking is beperkt doordat er geen doden vielen en de slachtoffers bovendien ook nog eens relatieve buitenstaanders waren.

De aanval kwam weliswaar op het Centraal Station, maar die plek waar talloze passanten komen en gaan is voor weinig Amsterdammers het kloppende hart van de stad. Geen moment was een symbool van de stad getroffen.

Ook S. zelf, een Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning, is een buitenstaander. Zijn frustraties komen niet voort uit de Nederlandse samenleving.

Het treinverkeer werd na twee uur weer hervat Beeld ANP
Het treinverkeer werd na twee uur weer hervatBeeld ANP

Maar misschien wel de belangrijkste reden voor de lauwe collectieve reactie op het geweld is de gewenning door aanslagen in het buitenland.

Dat gewapende mannen kunnen toeslaan, al dan niet in verwarde toestand, is een gegeven waarmee men heeft leren leven. Niet helemaal duidelijk is of die kalme maatschappelijke respons voortkomt uit vastberadenheid of onverschilligheid.

Er is meer dan een gewelddadige eenling voor nodig om in Amsterdam wijdverspreide angst te zaaien.

Daarmee lijkt de strategie van terroristen wereldwijd zich tegen hen te hebben gekeerd: wat hebben dit soort ineffectieve acties voor zin als men de schouders ophaalt?

Dankzij kordaat politieoptreden blijft de vraag onbeantwoord hoe de stad zou reageren op een zware terreuraanslag in het hart van de stad, met veel slachtoffers.

Duidelijk is wel dat Amsterdam zich niet laat ontregelen door een ongeorganiseerde, laffe en amateuristische aanval.

Lees ook: Dit is wat we weten over de aanslag op CS

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden