'Amsterdam kun je geen krakersstad meer noemen'

De tijd van Amsterdam als krakersstad is voorbij. In de hele regio zijn nog maar 23 kraakpanden - inclusief obscure etages. Omdat van een serieuze kraakscene geen sprake meer is, komt waarschijnlijk een einde aan de grote ontruimingsrondes. Dat zeggen politiecommissaris Leen Schaap, die de ontruimingen leidt als algemeen commandant, en officier van justitie Otto van der Bijl.

De ME ontruimde eerder deze week krakerspanden in de Lange Leidsedwarsstraat. Beeld ANP

Onder hun leiding zijn vanaf oktober 2010, toen het kraakverbod intrad, zo'n 350 panden ontruimd in de stad - de meeste tijdens de ontruimingsrondes die de politie de laatste decennia een paar keer per jaar hield.

Onder de 23 overgebleven panden zijn maar enkele bekendere: Villa Friekens aan de Kadoelenweg in Noord; het gewezen dierenasiel in Oost; de Tabakspanden aan de Spuistraat (met de slangen op de gevel geschilderd), het Spijtellaantje in Zuid.

Schaap: 'Een deel van die panden staat voor ontruiming op de nominatie, een deel nog niet omdat we niet ontruimen voor leegstand, als de eigenaar geen plan heeft. Ik sluit niet uit dat ergens een Pool in een pandje zit dat we niet kennen, maar Amsterdam kun je geen krakersstad meer noemen.'

Politie, justitie en de burgemeester beraden zich op de toekomstige ontruimingsstrategie. In weerwil van de slogan 'Kraken gaat door' is weinig over van de kraakbeweging.

'Grote ontruimingsrondes liggen niet meer voor de hand,' zegt Schaap. 'Misschien zullen we af en toe wat panden clusteren om maar één keer te hoeven uitrukken, maar om grote aantallen zal het niet gaan.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden