Amsterdam krijgt zeker duizend ouderenwoningen

Er komen zeker duizend ouderenwoningen bij in Amsterdam. Cordaan bouwt er de komende vijf jaar voormalige verzorgingshuizen voor om.

Een val van de trap komt het meest voor Beeld Rink Hof
Een val van de trap komt het meest voorBeeld Rink Hof

De woningen moeten gelijkvloers worden met een lift, technische snufjes die bij een val of fysieke achteruitgang alarm slaan en liefst voorzieningen in de buurt, zo somt bestuursvoorzitter Eelco Damen op. Cordaan is daarover in gesprek met woningcorporaties en investeerders.

"Mensen wonen er zelfstandig en als ze zorg nodig hebben komen wij wel naar ze toe."

Door hervormingen in de ouderenzorg moeten senioren langer thuis wonen en worden de verzorgingshuizen steeds leger. De vraag naar aangepaste woningen voor ouderen blijft intussen groeien. Cordaan speelt daarop in door eigen locaties, zoals De Beemster in Noord, een nieuwe bestemming te geven. Daar is ruimte voor circa 150 appartementen.

Zorginstelling Cordaan zit al jaren in een omvangrijke transformatie. Zo wordt bijvoorbeeld De Boeg aan de Hoofdweg in West, samen met corporatie Stadgenoot, getransformeerd van verzorgingshuis oude stijl naar een huis met ouderenwoningen. Ook heeft Cordaan ruimte gemaakt voor eerstelijns verblijf, kamers voor ouderen die tijdelijk extra zorg nodig hebben omdat ze te ziek zijn om thuis te verblijven.

Zelfstandig met dementie
Deze week schaarde Damen zich achter de oproep van de ouderenbond ANBO om het extra geld voor de verpleeghuizen ook in te zetten voor de ouderen die nog thuis wonen. 'Zorg, ondersteuning en dagbesteding is de afgelopen jaren ernstig verschraald en juist daar moet het extra geld naar toe', stelt de ANBO.

Naar verwachting wonen over vijf jaar 4500 ouderen met dementie zelfstandig in de stad, maar over de vraag hoe dat moet, wordt volgens Damen ook in Amsterdam onvoldoende over nagedacht.

Hij roept gemeente, woningbouwcorporaties en Amsterdamse instanties op om dit samen aan te pakken. Ook bepleit hij een nationaal programma ouderen, waarbij ieder departement een eigen opdracht uitwerkt.

"Dan gaat het over vervoer, wonen, recreatie en cultuur, maar ook over vragen als: hoe kan je financiële middelen anders inzetten voor de laatste levensfase?"

Eelco Damen

Eelco Damen is bestuurder Cordaan. Hij zet in op zorg aan zelfstandig wonende ouderen

Zorg dat mensen eerder goed zelfstandig kunnen wonen, zegt Damen, dus voordat ze extreem zorgafhankelijk worden.

"Wat wij nu vaak zien: mensen vallen van de trap, breken hun heup of iets anders, gaan naar het ziekenhuis, worden geopereerd, komen in het verpleeghuis en als gevolg van de complicaties overlijdt ongeveer vijftig procent binnen een half jaar. De meest voorkomende val is die van de trap. Dan kun je ook stellen dat gelijkvloers wonen met een lift de grootste preventieve maatregel is."

Die trap, en daar zijn er in Amsterdam nogal wat van, is voor ouderen ook nog een sociale belemmering, benadrukt Damen. "Mensen durven de trap niet meer af om naar buiten te gaan. Dan heb je naast het valrisico ook nog een eenzaamheidsrisico."

Vliegwieleffect
Voor het ideaalplaatje, namelijk gelijkvloerse woningen met voorzieningen, diensten en winkels in de buurt, moet Cordaan samenwerken.

"Dat kunnen wij niet allemaal zelf, maar we hebben wel locaties. We krijgen de laatste jaren partijen langs die zeggen: 'Doe me maar al uw vastgoed'. Nou, dat doen we dus niet. Juist niet. Want dan zijn we de mogelijkheid kwijt om dit in gang te zetten. Als we samenwerken met corporaties en investeerders kan dit een vliegwieleffect krijgen voor het wonen voor ouderen, maar ook een vliegwieleffect voor verdere vernieuwing van de zorg."

Zie ook: Langer op jezelf wonen dankzij slimme sensoren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden