Amsterdam krijgt VR-trainingscentrum voor chirurgen

Amsterdam krijgt volgend jaar een groot internationaal virtual reality-trainingscentrum voor chirurgen en andere medisch specialisten.

Malika Sevil
Het VR-trainingscentrum gaat Amsterdam Skills Centre heten. Beeld .
Het VR-trainingscentrum gaat Amsterdam Skills Centre heten.Beeld .

AMC en VUmc bouwen samen in Zuidoost een grote techkliniek met twaalf operatiekamers en meerdere simulatoren waar jaarlijks circa 3000 medisch specialisten (in opleiding) hun operatievaardigheden kunnen oefenen, zonder dat daar patiënten mee gemoeid zijn.

"In de kliniek willen we zo min mogelijk tijd verspelen aan training. Als een specialist de OK op komt moet hij maximaal getraind zijn," zegt Jaap Bonjer, het hoofd van de afdeling Heelkunde bij VUmc, een van de grote trekkers van dit project.

Efficiënte manier
Oefenen met een VR-bril op het hoofd is natuurlijk anders dan werken op echt menselijk weefsel, maar volgens Bonjer zijn de technieken virtuele technologie en artificiële intelligentie tegenwoordig zo veelbelovend dat het een efficiënte manier is om medische vaardigheden onder de knie te krijgen.

Hij verwacht zelfs dat de opleidingen tot gespecialiseerd chirurg, die nu veertien jaar duren, met een aantal jaren kunnen worden ingekort omdat deze moderne leermethode beter en doelmatiger is.

"Dat betekent niet alleen dat de opleiding goedkoper wordt, maar ook dat chirurgen sneller beschikbaar zijn."

In de VR-kliniek worden ook artsen uitgenodigd uit landen waar patiënten nauwelijks toegang hebben tot urgente operatieve zorg. Volgens Bonjer gaat het om het trainen van veelvoorkomende operaties als keizersnedes, buikoperaties en botbreuken.

Basisoperaties
Het is de bedoeling dat de artsen de VR-technologie in het thuisland inzetten om daar ook collega's de basisoperaties aan te leren.

Jaarlijks zouden ruim 140 miljoen extra operaties moeten worden verricht voor 5 miljard mensen wereldwijd, zo heeft de wereldgezondheidsorganisatie WHO laten berekenen door The Lancet.

Volgens VUmc en AMC is het Amsterdam Skills Centre for Health Sciences (ASC) een van de eerste grote vruchten van hun aanstaande fusie. Het gebouw komt op het AMC-terrein, achter de Hogeschool van Amsterdam.

De verwachting is dat het in november volgend jaar opent. Voor de technische invulling van het project werken de ziekenhuizen samen met medisch technologiebedrijf Stryker.

null Beeld .
Beeld .

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden