Amsterdam krijgt scheepswerf voor luxe superjachten

De Amsterdamse haven krijgt een scheepswerf voor de bouw van tot 160 meter lange superjachten. Scheepsbouwer Royal Van Lent gaat vanaf 2018 de luxe jachten bouwen die het op zijn werf op Kaageiland niet kan herbergen.

Aan de Basisweg, waar tot vorig jaar metaalgroothandel ODS was gevestigd, bouwt Royal Van Lent een circa 5500 vierkante meter grote hal voor de bouw van extra lange jachten.Beeld Google Streetview

Op de Kaag in Zuid-Holland bouwt Van Lent schepen tot een lengte van honderd meter. Daarvoor blijven zijn twee droogdokken en scheepshellingen op het plassengebied bij Leiden vol in bedrijf. Maar om aan de wereldwijde vraag naar steeds langere luxejachten te voldoen heeft het een nóg grotere werf nodig.

Daarvoor bouwt Royal Van Lent aan het einde van de Basisweg vanaf begin 2017 een circa 5500 vierkante meter grote hal van 170 meter lang en 28 meter hoog. Tussen 2019 en 2021 wordt hier het eerste schip te water gelaten, zo is de planning nu. Ook kunnen superjachten hier terecht voor een verbouwing.

Daarmee gaat Royal Van Lent voor het eerst schepen bouwen buiten De Kaag, waar het voormalige familiebedrijf sinds 1849 is gevestigd. Op zoek naar zo'n nieuwe, grote locatie heeft Royal Van Lent ook nog rondgekeken in de haven van Rotterdam, maar Amsterdam heeft toch de voorkeur gekregen. Daarbij speelde de nabijheid van De Kaag een rol, maar ook de nabijheid van Schiphol.

Alleen bereikbaar voor miljardairs
De clientèle van de superjachtenbouwer is immers uitgesproken internationaal. Dankzij Royal Van Lent en Koninklijke De Vries Scheepsbouw - sinds 1949 verenigd in exportverbond Feadship - is Nederland een brandpunt voor de bouw van dit soort superjachten die alleen bij miljardairs in het bestedingspatroon passen. Vorig jaar bouwde Van Lent nog de Symphony, van 101,5 meter lang.

De Vries bouwt al een paar jaar langer aan schepen in dit nieuwe, grootste segment. Royal Van Lent gaat daar nu in mee. "Met deze nieuwe, vierde bouwlocatie in Amsterdam laten we de markt zien dat we aan al hun wensen tegemoet kunnen komen en op alle fronten futureproof zijn," zegt Van Lentdirecteur Jan-Bart Verkuyl.

150 nieuwe banen
Deze zomer beginnen de werkzaamheden aan de Basisweg. De haven is zeer verguld met de komst van Royal Van Lent. "Met hun ambachtelijke en toch heel innovatieve scheepsbouw passen ze perfect in de haven die wij willen zijn," zegt een woordvoerder. Volgens Van Lent zorgt het op termijn ook voor circa 150 nieuwe banen.

"Het is een belangrijke aanvulling voor de maakindustrie in de haven, een cluster met veel toegevoegde waarde voor de stad en de regio. En als bonus gaan we die enorme schepen ook zien."

De plek waar Van Lent zich vestigt, ligt pal langs de A5, de nieuwe Westrandweg. Daar was eerder metaalgroothandel ODS gevestigd, maar die trok zich vorig jaar terug uit Amsterdam.

Lees verder: 'Mensen die vragen hoeveel een superjacht kost, kunnen het niet betalen' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden