Amsterdam krijgt ruimtevaartlab van 40 miljoen euro

De Utrechtse vestiging van SRON Netherlands Institute for Space Research, het nationale instituut voor ruimteonderzoek, verhuist naar Amsterdam.

Science Park Amsterdam Beeld anp

Het instituut gaat samen met de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam een laboratorium bouwen op het Science Park in de Watergraafsmeer. De kosten worden geraamd op veertig miljoen euro.

In het laboratorium komen zogeheten cleanrooms, voor de ontwikkeling van geavanceerde elektronica voor onder andere satellieten. 'Cleanrooms zijn hele schone kamers, waar nieuwe ruimte-instrumenten onder zeer strenge condities kunnen worden ontwikkeld', zegt een woordvoerder van SRON. 'Er mag geen stofje in deze kamers zijn, want anders kan het gebeuren dat de apparatuur in de ruimte niet meer werkt.'

Kosmische straling
De elektronica voor ruimteapparatuur moet werken bij extreme temperaturen. Ook moet de apparatuur de lancering kunnen doorstaan en tegen kosmische straling kunnen.

De gemeente Amsterdam draagt 4,5 miljoen euro bij aan de bouw van het nieuwe laboratorium. De ministeries van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken dragen samen 5,5 miljoen euro bij aan het nieuwe lab. De rest van de werkruimte van SRON wordt voor 20 miljoen binnen de bestaande bètafaculteit van VU en UvA gerealiseerd. Totaal kost de komst van SRON dus zestig miljoen euro. Naar verwachting komt de financiering in februari definitief rond, hebben gemeente, UvA en SRON deze krant laten weten.

Wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken) verheugt zich over de komst van het laboratorium, dat officieel Hightech Instrumentatiefaciliteit heet. 'Dit versterkt het Amsterdam Science Park als Europees centrum voor bètawetenschap.'

Volgens Ollongren stimuleert de komst van het laboratorium de bedrijvigheid in Amsterdam. Twintig procent van het laboratorium is namelijk bestemd voor innovatieve mkb-ondernemingen. 'Op basis van marktonderzoek is gebleken dat voor het gebruik van dit soort ruimte veel belangstelling is.'

Werkgelegenheid
En dus is de gemeente bereid te helpen bij de financiering. 'De kennisinstellingen en de markt kunnen dit financieel niet helemaal alleen af. Als overheid maak je zo'n faciliteit dan toch mede mogelijk.'

De komst van het nationale instituut voor ruimteonderzoek levert ook werkgelegenheid op. Bij het instituut werken 150 medewerkers en vijftig gastmedewerkers. Het is de verwachting dat er bij de VU en de UvA vijf tot vijftien voltijdsbanen extra bij komen. 'Daarbij komt dat er ook meer banen ontstaan bij het innovatieve mkb,' aldus Ollongren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden