Stadsgids

Amsterdam krijgt permanente Virtual Reality-bioscoop

Amsterdam heeft een wereldprimeur te pakken. Op 2 maart opent aan de Oosterdokskade de eerste permanente Virtual Reality-bioscoop ter wereld.

Marte van den Brink
Speciaal voor de nieuwe bioscoop is een eigen film ontwikkeld. Beeld &samhoud media
Speciaal voor de nieuwe bioscoop is een eigen film ontwikkeld.Beeld &samhoud media

De Virtual Reality-bioscoop was in oktober al eenmalig in de stad te bezoeken, daarna maakte de pop-upbioscoop een reis door Europa. Wegens het grote succes komt er nu ook een vaste Virtual Reality-bioscoop, die 2 maart opent aan de Oosterdokskade.

Momenteel wordt de ruimte nog omgebouwd tot een bioscoopzaal. Toch zal de zaal er niet uit komen te zien als een reguliere bioscoop: er komen 50 draaistoelen te staan, waardoor bezoekers kunnen meebewegen tijdens de films.

Een ander groot verschil met de standaard bioscoopzalen is dat bezoekers niet naar een groot scherm kijken, maar dat zij de film beleven via een speciale bril. "Het allergaafst van Virtual Reality is dat je niet meer kijkt naar een film, maar dat je het gevoel hebt dat je erin staat," aldus Jip Samhoud van &samhoud, initiatiefnemer van de bioscoop.

Eigen Virtual Reality-film
&samhoud heeft speciaal voor de nieuwe bioscoop een eigen film ontwikkeld; In Your Face. Het script van de film, die 10 maart in première gaat, is geschreven door Ronald Giphart en de hoofdrollen worden gespeeld door acteurskoppel Hadewych Minis en Tibor Lukacs.

Minis en Lukacs spelen zichzelf. In de film worden zij geconfronteerd met hun eigen uitspraken over het helpen en in huis nemen van vluchtelingen. Op een dag staat journalist Lex Uiting voor de deur met een vluchteling en worden de twee gevraagd de vluchteling in huis te nemen.

undefined

The Virtual Reality Cinema

Oosterdokskade 5
Open van woensdag tot zondag
Tickets zijn online verkrijgbaar
www.thevrcinema.com

Jip Samhoud (tweede links) met de crew van de Virtual Reality film In Your Face Beeld &samhoud media
Jip Samhoud (tweede links) met de crew van de Virtual Reality film In Your FaceBeeld &samhoud media

Korte films
De film duurt 'slechts' 12 minuten. Volgens Jip Samhoud beleven mensen een Virtual Reality-film zo intensief, dat ze er maximaal 35 minuten naar kunnen kijken. De meeste Virtual Reality-films duren enkele minuten, bezoekers van de bioscoop krijgen daarom meerdere films te zien.

De nieuwe bioscoop biedt straks een kinderpakket en een volwassenenpakket aan. Per dag zijn er acht shifts. Iedere maand wordt er een nieuw filmaanbod samengesteld. Samhoud kan nog niet zeggen welke films er in de toekomst te zien zijn, daar is hij nog over in onderhandeling met verschillende producenten van over de hele wereld. Daarnaast zijn er plannen om voor de zomer nog een of twee films zelf te produceren.

Europa
Amsterdam heeft met de Virtueal Reality-bioscoop een primeur te pakken. Daarnaast zijn er concrete plannen om in april en mei ook Virtual Reality-bioscopen in Berlijn, Londen, Parijs en Barcelona te openen.

Verdere plannen om naar andere Nederlandse te steden uit te breiden zijn er nog niet. "We willen eerst van de vestiging in Amsterdam een groot succes maken," aldus Samhoud.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden