Amsterdam krijgt nieuw wapen tegen overlast Airbnb

Amsterdam krijgt een nieuw wapen in handen om de overlast van Airbnb aan te pakken. De Tweede Kamer nam donderdagavond een motie aan die gemeenten de mogelijkheid geeft een meldplicht in te voeren voor bewoners die een kamer gaan verhuren tijdens hun vakantie.

Veel Amsterdammers ervaren overlast van toeristen die via Airbnb een kamer in de stad huren. Beeld anp
Veel Amsterdammers ervaren overlast van toeristen die via Airbnb een kamer in de stad huren.Beeld anp

Iedere keer dat bewoners een huurder ontvangen, moeten ze dat melden via een digitaal registratiesysteem. Voor de gemeente is dan makkelijker na te gaan of de verhuurder zich houdt aan de regels en de woning bijvoorbeeld niet langer dan zestig dagen per jaar verhuurt of meer dan vier gasten tegelijkertijd ontvangt.

Veel Amsterdammers ervaren overlast van toeristen die via Airbnb een kamer in de stad huren. Vorig jaar nam de verhuur via Airbnb 475 procent toe. Professionele partijen hebben zich op deze markt gestort en verhuren teveel kamers voor te lange tijd.

Motie
Minister Stef Blok (Wonen) vindt zo'n meldplicht overbodig en 'een beperking voor de gastvrijheidseconomie.' Een motie van de SP moest er aan te pas komen om de minister ertoe aan te zetten de registratie van verhuurders mogelijk te maken. De meldplicht is een lang gekoesterde wens van de gemeente.

Wethouder Laurens Ivens reageerde vrijdagochtend dan ook verheugd. "Ik ben blij dat we de Tweede Kamer hebben kunnen overtuigen." Hij gaat binnenkort met de minister in gesprek over de verdere uitvoering.

Handhavers
Een meldplicht is een stap voorwaarts in de strijd tegen overlast, maar nog niet waterdicht. Verhuurders die zich niet aan de regels houden en zich ook niet registreren, moeten nog altijd betrapt worden door handhavers. Maar die kunnen dan wel snel tot actie overgaan: alleen al het feit dat de vakantieverhuur niet is gemeld, is voldoende reden sancties op te leggen.

Ivens wil Airbnb ertoe bewegen meer gegevens te delen van verhuurders, zodat illegale vakantieverhuur snel aangepakt kan worden.

Zie ook: Illegale woningverhuur in Haarlemmerbuurt aangepakt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden