Amsterdam krijgt meer hardlooproutes

Er komen meer hardlooproutes in Amsterdam en ze worden beter als zodanig te herkennen door zilveren 'punaises' in de grond. Met kleuren wordt de afstand aangegeven.

Olga Ketellapper
Een hardloper in het Vondelpark. Beeld Roy del Vecchio
Een hardloper in het Vondelpark.Beeld Roy del Vecchio

Er zijn momenteel 21 gemarkeerde hardlooproutes in de stad, maar ze zien er allemaal anders uit en ze worden anders gemarkeerd. Bovendien moeten lopers om bij de hardlooproutes te komen, nu nog dwars door de stad lopen. Dat gaat de gemeente Amsterdam veranderen.

Wethouder Sport Eric van der Burg wil dat Amsterdam een stad wordt die uitdaagt om te bewegen: "Ononderbroken hardlooproutes helpen daarbij, want weinig is zo irritant als stilstaan voor stoplichten of wachten op voorbij razend verkeer tijdens het hardlopen."

Het doel is om in eerste instantie op veel plekken goed begaanbare en bereikbare, sociaal veilige rondjes te realiseren. De routes moeten goed verspreid zijn door de stad en op den duur een netwerk van op elkaar aangesloten routes vormen.

Punaises
Alle routes krijgen in de toekomst om de 20 meter een zilveren punaise in de grond, met een hardlopend mannetje. Daarnaast komen er aparte aanduidingen voor elke 100 meter en elke kilometer. Met kleuren wordt de afstand aangegeven: geel voor 0 tot 3 kilometer, groen voor 3 tot 5, blauw voor 5 tot 7,5, rood voor 7,5 tot 10 en paars voor alle routes langer dan 10 kilometer. Aan het begin van elke route komt een bord.

De eerste routes moeten klaar zijn voor het EK atletiek, dat van 6 tot 10 juli in Amsterdam gehouden wordt. Het is nog niet bekend waar de nieuwe rondjes precies komen, maar de gemeente denkt aan het Westerpark, het Flevopark en het Martin Luther Kingpark. Vanaf 28 maart zijn alle nieuwe en bestaande routes te vinden op een online kaart.

Vondelpark
Uit onderzoek gebaseerd op hardloop-apps Strava en Runkeeper blijkt dat Amsterdamse hardlopers het liefst in het Vondelpark lopen. Een afstand van 5 kilometer is het populairst, maar ook 3,5 en 7 kilometer (één of twee rondjes Vondelpark) zijn geliefd. Amsterdammers lopen het liefst door parken of langs water, en bij voorkeur tussen 7 en 8 uur 's avonds.

Volgens de Sportmonitor 2013 zijn er 200.000 Amsterdammers die wel eens hardlopen. Het aantal Amsterdammers dat hardloopt is hard gegroeid de afgelopen tien jaar.

Om de 20 meter geeft een punaise de route aan Beeld Gemeente Amsterdam
Om de 20 meter geeft een punaise de route aanBeeld Gemeente Amsterdam
Bron: Mart Reiling, Thijs Dolders, Gemeente Amsterdam, Wageningen University, Runkeeper Beeld LvdB / Het Parool
Bron: Mart Reiling, Thijs Dolders, Gemeente Amsterdam, Wageningen University, RunkeeperBeeld LvdB / Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden