Amsterdam krijgt Luther Museum

Amsterdam krijgt een Luther Museum. Aan de Nieuwe Keizersgracht worden zes zalen gewijd aan het ­Luthers erfgoed en de geschiedenis van Maarten Luther (1483-1546), de vader van de reformatie.

De Singel met op de achtergrond de voormalige Lutherse kerk. Beeld anp
De Singel met op de achtergrond de voormalige Lutherse kerk.Beeld anp

"In de ­zeventiende eeuw was een derde van alle Amsterdammers luthers," zegt Tonko Grever. De oud-directeur van het Museum Van Loon is aangesteld als kwartiermaker van het nieuwe museum, dat deze zomer moet ­openen.

"Veel welvarende kooplieden waren luthers. Een groot aantal gebouwen in de stad herinnert aan die rijke tijd: neem alleen al de ronde kerk op het Singel en de oude Lutherse kerk, die nu de aula is van de Universiteit van Amsterdam."

Topstukken
Ook is er veel kunst in handen van de Lutherse kerk. Waar Calvijn weinig moest hebben van kunst, vond ­Luther het prima als kunst mensen dichter bij het geloof bracht. Het ­luthers erfgoed is daar dan ook naar: topstukken van het museum zijn De doop van de kamerling van Van Ruysdael en portretten van Luther en zijn ouders uit de school van Cranach.

Ook zal veel zilverwerk te zien zijn - lutheranen gelden als uitbundiger dan calvinisten. Grever: "Ze worden vaak de katholieken onder de protestanten genoemd."

Nederland telt nu 10.000 lutheranen, van wie 1000 Amsterdammers.
Maarten Luther is nooit in Amsterdam geweest. Niettemin betaalde het rijke Amsterdam in de zeventiende eeuw wel mee toen Luthers geboortehuis in ­Eisleben, Duitsland, moest worden gerenoveerd.

Nieuwe Keizersgracht
Wanneer het museum precies opengaat, is nog niet bekend. Het is gevestigd aan de Nieuwe Keizersgracht 570, in de regentenvleugel en de kerkzaal van het voormalige Lutherse mannen- en vrouwenhuis De Wittenberg. In een ander deel van het pand zitten shortstayappartementen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden