Amsterdam krijgt langdurige werklozen niet aan een baan

Het lukt Amsterdam onvoldoende om langdurig werklozen weer aan het werk te krijgen via de zogenoemde perspectiefbanen. In plaats van de beoogde 115 zijn pas elf mensen langs deze weg aan een baan geholpen.

Michiel Couzy
Het beoogde duwtje in de rug van SP-wethouder Arjan Vliegenthart blijkt nauwelijks te werken Beeld anp
Het beoogde duwtje in de rug van SP-wethouder Arjan Vliegenthart blijkt nauwelijks te werkenBeeld anp

'Echt jammer," reageert SP-wethouder Arjan Vliegenthart op de evaluatie die dinsdag is uitgekomen. "Vooral voor die mensen die een duwtje in de rug nodig hebben." Dat duwtje in de rug blijkt nauwelijks te werken, concludeert de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) in een onderzoek naar het effect van de perspectiefbanen.

Dit instrument is in 2015 in het leven geroepen door Vliegenthart om Amsterdammers die al langdurig in de bijstand zitten, weer aan het werk te krijgen. Zijn doelstelling was om in 2015 vijftien en in 2016 nog eens honderd van deze banen te creëren. Het werden er elf. Niet de aantallen waarop hij had gehoopt, concludeert Vliegenthart.

Afstand tot de arbeidsmarkt
Amsterdam kent tal van hulpmiddelen voor mensen met een, zoals dat heet, afstand tot de arbeidsmarkt. Zo kregen maandag elf medewerkers, met ondersteuning en subsidie van de gemeente, een vast contract bij de sociale firma Milieu Werk.

Ze sorteren bij het Afval Energiebedrijf elektrische snoeren, zodat het koper kan worden gescheiden, verkocht en hergebruikt. De perspectiefbanen richten zich op mensen die minder begeleiding nodig hebben, maar toch al heel lang in de bijstand zitten, bijvoorbeeld door gebrek aan opleiding, of omdat ze een vak hebben geleerd waarnaar weinig vraag is. Mensen dus die geen intensieve begeleiding nodig hebben, zoals de werknemers bij Milieu Werk, maar wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken.

Het is de bedoeling dat zij voor regulier loon aan de slag gaan bij een bedrijf, daar een opleiding volgen voor een beroep waar wél vraag naar is en waarvoor te weinig geschikte vakmensen beschikbaar zijn.

'Onvoldoende aanbod'
Werkgevers, vakbonden, en wetenschappers waren betrokken bij de uitvoering. Werkgevers waren vooraf te spreken over deze perspectiefbanen, maar in de praktijk maken ze daar nauwelijks gebruik van. Ze willen toch liever mensen aannemen die direct aan de slag kunnen en niet eerst een opleiding moeten volgen. Daarnaast is het aanbod van gemotiveerde en geschikte kandidaten 'onvoldoende'.

Ze hebben er moeite mee deze mensen vanaf dag één een contract aan te bieden, zoals is afgesproken. In de evaluatie geven diverse betrokkenen aan dat zij niet verwachten dat het aantal perspectiefbanen zal toenemen. Desalniettemin wil Vliegenthart nog niet opgeven. "We moeten zorgen dat we deze banen aantrekkelijker maken voor werkgevers," zegt hij. Hij overweegt de doelgroep uit te breiden met mensen die geen werk maar ook geen uitkering hebben, bijvoorbeeld omdat hun partner teveel verdient.

Werkgevers opperen dat kandidaten eerst een leerstage lopen voordat ze aan een Perspectiefbaan beginnen. Dan kunnen ze direct aan de slag. De bonden zijn niet enthousiast, omdat de kandidaten dan moeten werken zonder inkomsten en het idee achter de perspectiefbanen was nu juist dat de mensen werken mét loon. De wethouder komt met een nieuw voorstel. "We zullen kijken aan welke knoppen we kunnen draaien," zegt Vliegenthart. "Ik ben principieel als wethouder, maar flexibel in de uitvoering."

Lees ook: Wat zijn 'perspectiefbanen' en zijn ze een oplossing voor de werkloosheid?

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden