Amsterdam krijgt grip op Airbnb: minder illegale verhuur
De vakantieverhuur stabiliseert, het illegale aanbod neemt af: Amsterdam lijkt langzaam grip te krijgen op Airbnb. Zondag volgt het nieuwe wapen: de meldplicht.
In de eerste helft van dit jaar was het aanbod van vakantiewoningen op Airbnb stabiel, rond de 18.000 per maand, zo blijkt uit cijfers van de gemeente, die vrijdag naar buiten komen.
In Centrum, West en Zuid, de stadsdelen met de hoogtse Airbnb-dichtheid, was zelfs sprake van een lichte daling. In de zomermaanden steeg het aanbod wel licht, meldt Airbnb, maar die toename staat in geen verhouding tot die van de afgelopen jaren.
"Er zit rust in de cijfers," zegt wethouder Laurens Ivens. "Dat is na al die jaren van stormachtige groei, goed nieuws voor Amsterdammers."
Verhuurtermijn
In 2017 is de nieuwe overeenkomst ingegaan met Airbnb, die als doel heeft het illegale aanbod aan te pakken. Het aantal huizen dat langer in de verhuur staat dan de maximumtermijn van zestig dagen per jaar, is afgenomen van 13 naar 5 procent van het aanbod. Airbnb heeft 1250 woningen van de site gehaald, omdat die de maximale verhuurtermijn hadden overschreden.
Het Amerikaanse bedrijf is minder strikt met de handhaving van verhuur aan meer dan vier toeristen, het maximum aantal gasten. Het aantal is wel gedaald, maar nog altijd staan ruim 1000 advertenties op de site van huizen voor meer dan vier gasten.
"Hierin schiet Airbnb tekort," aldus Ivens, die al bij het Amerikaanse bedrijf heeft aangeklopt. De rust in de cijfers, wil niet zeggen dat die heeft geleid tot rust in de buurten, erkent Ivens. "Vakantieverhuur is in delen van de stad een groot probleem. Daarom hopen we uiteindelijk op krimp."
(Tekst gaat hieronder verder)
Voorzichtig positief
Theatermaker en regisseur Teunkie van der Sluis, die in opiniestukken regelmatig de overlast van Airbnb in de Haarlemmerbuurt aankaartte, is nu 'voorzichtig positief' over de ontwikkelingen.
"Als ik in de buurt kijk, lijkt het alsof Airbnb een piek heeft bereikt. De intensieve handhaving door de gemeente heeft effect; de grote overtreders zijn aangepakt." De overlast is nog altijd groot, zegt hij. "Maar de eerste paar stappen zijn gezet."
Ook Gert Jan Bakker die met !Woon bewoners ondersteunt, ondermeer bij overlast, merkt dat de strenge handhaving vruchten afwerpt. "Ik zie dat veel illegale hotels worden gesloten en juist daarin zitten vaak grote groepen."
Amsterdam heeft de afgelopen jaren miljoenen extra uitgetrokken aan handhaving. Uit cijfers blijkt dat de gemeente meer vakantiewoningen sluit en verhuurders beboet.
Op 1 oktober gaat de meldplicht in; verhuurders moeten aangeven wanneer hun huis is verhuurd aan toeristen. Volgens Ivens kan de gemeente dan gerichter handhaven. "We krijgen langzamerhand grip."
Reacties uit de Jordaan
Leeft het positieve gevoel over het terugdringen van Airbnb overal in de stad? Spreek in de Jordaan een willekeurige bewoner aan en hij kan een verdieping aanwijzen die wordt verhuurd aan toeristen. Alternatieve oplossingen? "Gewoon een paardenkop in zo'n bed leggen. Dan zie je die toeristen nooit meer terug."
Zie ook: Topman McClure: 'Markt voor Airbnb in Amsterdam is nog veel groter', Airbnb noemt meldplicht 'een inbreuk op privacy' en: Airbnb verspeelt laatste greintje sympathie in Stopera
Afspraken met andere aanbieders lastig
Het lukt Amsterdam nog niet erg om met concurrenten van Airbnb afspraken te maken over vakantieverhuur. De gemeente heeft in de overeenkomst met Airbnb belooft ook met andere partijen om tafel te gaan.
Dat is voor Amsterdam en voor Airbnb van belang; de gemeente voorkomt dat illegale hotels uitwijken naar bijvoorbeeld Booking, Airbnb wil gelijke regels voor alle aanbieders.
De gemeente heeft inmiddels alle partijen benaderd, maar verreweg de meeste aanbieders van vakantieverhuur nemen niet eens de moeite te reageren, zoals Expedia, Tripadvisor en Homeaway. "Dat is niet erg hoopgevend," reageert wethouder Laurens Ivens. "We moeten ervoor zorgen dat de druk groot genoeg wordt."
Wimdu en Booking hebben wel gereageerd. Dit heeft geleid tot een paar lichte afspraken met Booking, die bijvoorbeeld verhuurders informeert over de Amsterdamse regels. Maar die gaan Ivens nog lang niet ver genoeg.
"We verwachten meer van Booking, zeker omdat het een Amsterdams bedrijf is." Overigens is het marktaandeel van deze concurrenten gering. Airbnb is goed voor ruim 80 procent van de boekingen. HomeAway is de nummer twee, Booking nummer drie.