Amsterdam krijgt geen extra taxibevoegdheden

Taxiwethouder Gerson zou graag eerder optreden tegen slechte chauffeurs. ''Er is in Amsterdam een groot gevoel van urgentie.'' Foto GPD

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam krijgt geen ruimere bevoegdheden om op te treden tegen individuele taxichauffeurs. Dat werd woensdag duidelijk in een debat in de Tweede Kamer over de taxiplannen van staatssecretaris Tineke Huizinga. Het duurt vermoedelijk nog een jaar voor de nieuwe taxiwet van kracht wordt. Hierdoor is de stad voorlopig niet verlost van de vrije rijders die zich misdragen.

In de nieuwe wet zet Huizinga vooral in op verplichte groepsvorming van taxichauffeurs. Alleen chauffeurs die zich verenigen mogen op de standplaatsen staan. Huizinga denkt dat groepsvorming tot 'zelfreinigend vermogen' in de branche leidt. ''En snorders en kakkerlakken kunnen dan niet meer op de standplaats staan,'' aldus een woordvoerster van Huizinga.

Taxiwethouder Gerson zou graag eerder optreden tegen slechte chauffeurs. ''Er is in Amsterdam een groot gevoel van urgentie.''

Sinds het incident van 4 juli, waarbij de 44-jarige Rob Sitek overleed nadat hij een klap had gekregen van een taxichauffeur, heeft de gemeente de druk op Den Haag opgevoerd om snel actie te ondernemen. Vooralsnog tevergeefs.

De gemeente kan eisen stellen aan deze groepsvergunning en deze eventueel intrekken, maar kan niet optreden tegen vrije rijders die niet op de standplaatsen gaan staan. Het uitgeven van individuele vergunningen blijft de verantwoordelijkheid van de rijksinspectie IVW.

Huizinga ziet niets in het plan van Amsterdam om een lokaal taxibureau op te richten dat een stikker met drie Andreaskruizen uitgeeft als een chauffeur aan kwaliteitseisen zoals straten- en routekennis voldoet. Dit bureau zou vergunningen aan individuele chauffeurs kunnen uitgeven, controleren en intrekken. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden