Amsterdam krijgt fietsburgemeester

Als het aan organisator CycleSpace ligt wordt het een wereldwijd project, maar Amsterdam bijt het spits af: de stad krijgt op 24 juni een heuse fietsburgemeester.

Het idee van een fietsenburgemeester werd bij een internationale bijeenkomst geïntroduceerd Beeld Roos Stallinga
Het idee van een fietsenburgemeester werd bij een internationale bijeenkomst geïntroduceerdBeeld Roos Stallinga

Hij of zij wordt de komende twee jaar de schakel tussen de fietsers in de stad en de gemeente, "de stem van de fietser op het stadhuis", zegt Maud de Vries van CycleSpace donderdag.

Amsterdam is de eerste stad die een fietsburgemeester krijgt ter wereld.
"Er zijn natuurlijk wel al veel initiatieven. Maar wij zijn de eerste die dit internationaal willen integreren. We hebben een opdracht gekregen van de stad Amsterdam en stadsregio Amsterdam om delegaties te hosten en evenementen te organiseren en zo alles bij elkaar te brengen," aldus De Vries.

Nominatie
Amsterdammers hebben tot 15 juni de tijd om zichzelf of iemand anders voor te dragen voor het fietsburgemeesterschap. Op 24 juni wordt bekendgemaakt wie de fietsburgemeester wordt.

CycleSpace is van plan om de eerste 25 Fietsburgemeesters in te huldigen in steden als Beijing, Sao Paolo, Chicago, Capetown en Warschau. Elk jaar wordt er een conferentie georganiseerd, waarvan de eerste in Amsterdam en vervolgens in Arnhem en Nijmegen in 2017 tijdens VéloCity.

Fasen
De Vries denkt dat de verschillende fiets-niveaus waarop de verschillende steden verkeren kunnen zorgen dat steden van elkaar kunnen leren.

Volgens mede-oprichter Lee Feldman zullen Fietsburgemeesters steeds meer invloed hebben.

"Deze leiders zullen worden geïnspireerd door hun collega-burgemeesters. Dat gebeurt door het delen van kennis, activeren van netwerk. En ze krijgen beter georganiseerde instrumenten leiders te overtuigen grootschalige fietsinnovaties te introduceren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden