Amsterdam krijgt eerste stadsbankje uit de 3D-printer

Architect Janjaap Ruijssenaar trok in 2013 de nodige (internationale) aandacht met zijn plan voor de 3D-geprinte expositieruimte Landscape House. De productie van dat gebouw komt in 2016 in een versnelling, met allereerst een 3D-geprint stadsbankje.

Jasper Piersma
Het 3D-geprinte stadsbankje is ook een maquette van hoe uiteindelijk de Landscape House eruit moet gaan zien. Beeld Universe Architecture
Het 3D-geprinte stadsbankje is ook een maquette van hoe uiteindelijk de Landscape House eruit moet gaan zien.Beeld Universe Architecture

Naast een echt bankje is het ook een maquette voor wat uiteindelijk Landscape House moet worden. Het 3D-geprinte gebouw, waarbij het dak en de vloer op een Escher-achtige manier in elkaar overlopen, moet ergens in Amsterdam onderdak gaan bieden aan tijdelijke exposities van musea. Ruijssenaar zegt dat 12 partijen inmiddels aan boord zijn en dat de plannen in een 'leuke versnelling' zijn gekomen.

Behalve dat er nu een bankje is, moet er vanaf volgende maand ook op kleinere schaal een bocht van het gebouw uit de 3D-printer komen. Dit gaat gebeuren in een loods op Java-eiland, waar tijdens de EU-top samen met verschillende partijen en studenten van de Academie van Bouwkunst wordt geëxperimenteerd met nieuwe bouwtechnieken. Hiervoor wordt in maart een 3D-printer uit Italië naar Amsterdam vervoerd.

Sagrada Familia
Wat er een paar maanden later uit de printer rolt, is eigenlijk het volledige ontwerp met zelfs trappen erin, maar dan wat kleiner. 'Het heeft nog niet de volledige afmetingen die het gebouw moet krijgen, maar met zo'n 4 meter hoogte is het wel al groot genoeg voor een kind om omhoog te lopen', zegt Ruijssenaar. Bovendien kunnen zowel geïnteresseerden als Europese politici in de loods een indruk krijgen hoe Landscape House eruit moet gaan zien.

Eerder werd door partner BAM 2016 genoemd als streefdatum wanneer het echte gebouw helemaal geprint moet zijn, maar dat is inmiddels 2017 geworden. 'Ik brand me er niet meer aan om een datum te noemen', zegt Ruijssenaar. 'Maar een beetje meer tijd mag best, net als bij de Sagrada Familia.'

Wel worden er al gesprekken gevoerd met partijen die het gebouw uiteindelijk zouden willen gebruiken. Het stadsbankje wordt donderdag al wel officieel gepresenteerd voor de deur van het kantoor van BAM in Zuidoost. Volgens Ruijssenaar worden ook gesprekken gevoerd om meer 3D-geprinte bankjes in de stad te krijgen.

Een impressie hoe het gebouw er uit eindelijk uit moet gaan zien. Beeld Universe Architecture
Een impressie hoe het gebouw er uit eindelijk uit moet gaan zien.Beeld Universe Architecture
null Beeld Universe Architecture
Beeld Universe Architecture
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden