Amsterdam krijgt drie grote azc's

Er komen drie grote asielzoekerscentra in Amsterdam. De eerste gaat nog dit jaar open om de grote stroom vluchtelingen het hoofd te bieden.

Het gemeentebestuur wil nog niet zeggen waar de azc's verrijzen. Beeld anp
Het gemeentebestuur wil nog niet zeggen waar de azc's verrijzen.Beeld anp

Het college van burgemeester en wethouders zal na de meivakantie een definitief besluit nemen over de azc's, waar enkele honderden vluchtelingen onderdak krijgen. De komst van één asielzoekerscentrum stond al vast; in 2018 gaat de opvang van vijfhonderd vluchtelingen open in de Houthavens, bij de Spaarndammerbuurt.

De twee centra die daar bij komen, gaan eerder open, zegt een woordvoerster van de gemeente. De eerste al in 2016, vanwege de grote hoeveelheid asielzoekers die naar Nederland is gekomen.

Kantoorgebouwen
De gemeente heeft enkele maanden gezocht naar geschikte locaties in Amsterdam. Hierbij is gekeken naar leegstaande kantoorgebouwen en naar plekken voor nieuwbouw. Het gemeentebestuur wil nog niet zeggen waar de azc's verrijzen. In de stad zijn ook nog vier locaties voor noodopvang, voor vluchtelingen die nog niet zijn begonnen aan de procedure voor een verblijfsvergunning. Die vangt aan in een azc.

In diverse plaatsen leidde de aangekondigde komst van een azc tot hevige protesten. De gemeenten Heesch, Purmerend, Steenbergen en Geldermalsen zagen na rellen af van zo'n centrum. "We denken goed na over hoe we het gaan organiseren, maar we maken ons niet op voorhand zorgen over het draagvlak. Amsterdam is een stad waar mensen heel graag helpen," zegt de gemeentewoordvoerder.

Burgemeester Eberhard van der Laan hield tijdens zijn nieuwjaarstoespraak een pleidooi voor kleinschalige opvang. Gisteravond erkende hij in Pakhuis de Zwijger dat de komst van de azc's hier haaks op staat. "Die zijn groter dan we zouden willen. Maar ik kan het beleid verdedigen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden