Amsterdam krijgt 'aanjaagteam' voor verwarde personen

Amsterdam krijgt een 'aanjaagteam' voor personen met verward gedrag. Het team moet zorgen voor een sluitende aanpak in de stad en krijgt ­extra miljoenen aan overheidsgeld.

Gemeente, politie, de geestelijke gezondheidszorg en de maatschappelijke ondersteuning zitten in het Amsterdamse aanjaagteam. Beeld anp

Het initiatief voor het Amsterdamse aanjaagteam vloeit voort uit het landelijke team voor personen met verward gedrag. Dat werd vorig jaar ingesteld omdat politie en burgers een stijging van het aantal verwarden zagen.

Eerder is vastgesteld dat de zorg en ondersteuning voor de mensen met verward gedrag beter moet. De doelstelling om deze zomer een sluitende aanpak te presenteren is niet gehaald. Daarom kwam er een 'schakelteam' onder leiding van Onno Hoes, oud-burgemeester van Maastricht, dat het probleem in elke Nederlandse gemeente moet aanpakken.

Amsterdam heeft al geanticipeerd op dat schakelteam. De stad neemt zelf het initiatief om de omgang met personen met verward gedrag te verbeteren. Gemeente, politie, de geestelijke gezondheidszorg en de maatschappelijke ondersteuning zitten in het Amsterdamse aanjaagteam.

Crisisdienst
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft meer geld beschikbaar gesteld voor de aanpak van ­verwarde personen. Jaarlijks komt 40 miljoen euro extra vrij voor alle gemeenten. Het is nog niet duidelijk hoeveel geld naar Amsterdam vloeit.

Ook wordt de beschikbaarheidsbijdrage van de acute geestelijke gezondheidszorg met zestig procent verhoogd. Dit is de vergoeding die psychiatrische crisisdiensten krijgen om 24 uur per dag open te zijn. Instellingen lijden vaak verlies op de acute zorg, maar door de gewijzigde regels kan zo'n crisisdienst rendabel worden. Met de maatregelen komt het kabinet terug op eerdere bezuinigingen.

Psycholance
In Amsterdam zal een deel van het geld waarschijnlijk worden gebruikt voor een tweede psycholance. Deze ambulance is speciaal toegerust op het vervoer van psychiatrische ­patiënten. De Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg heeft gezegd dat de politie per 2017 stopt met het vervoer van verwarde personen van een locatie in de stad naar de crisisdienst in de Eerste Constantijn Huygensstraat. Een tweede psycholance kan uitkomst bieden.

Mensen met verward gedrag zijn een groeiend probleem in Nederland. De politie meldt in de laatste vijf jaar een stijging van het aantal registraties met 65 procent tot 66.000.

De definitie van verwardheid is zo breed dat er mensen met uiteenlopende kenmerken onder vallen. Mensen die een verward persoon op straat zien, bellen vaak de politie uit vrees voor verstoring van de openbare orde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden