Amsterdam krijgt 12.000 hectare 'achtertuin'

Amsterdam wordt steeds drukker en toeristen voeren - vooral in de binnenstad - de boventoon. Om de heisa even achter te laten kunnen stedelingen in de toekomst naar een 12.000 hectare natuurgebied tussen Amsterdam en Alkmaar om zelf de toerist uit te hangen.

De Eilandpolder wordt straks omgetoverd tot een immense 'achtertuin' Beeld Landschap Noord-Holland
De Eilandpolder wordt straks omgetoverd tot een immense 'achtertuin'Beeld Landschap Noord-Holland

Dat willen samenwerkende natuur- en recreatieorganisaties Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en Recreatie Noord-Holland.

De nu nog verschillende poldergebieden moeten in 2050 zijn omgetoverd tot één groot natuurgebied genaamd Amsterdam Wetlands. Het is de bedoeling dat recreanten kanoën, fietsend of lopend het hele gebied kunnen ontdekken.

"Deze regio kent al veel historische visserdorpjes en havenplaatsen. Die kunnen we nu als één gebied op de kaart zetten. Het is vooral een tegenhanger van de enorme bouw in de grote steden," zegt projectleider Saline Verhoeven van Landschap Noord-Holland.

De terreinbeheerders en eigenaren van de afzonderlijke poldergebieden willen door samen te werken ook het water- en natuurbeheer beter op elkaar afstemmen. "Er wordt al veel geïnvesteerd in natuurbehoud, maar door de handen ineen te slaan kan het budget doeltreffender worden besteed."

Veenafbraak
Zo heeft het gezamenlijke beheren van poldergebieden voordelen voor een beter veenbehoud. "Door gezamenlijk te zorgen dat er minder veenafbraak is, wordt er ook minder CO2 uitgestoten."

Ook willen de organisaties bodemdaling tegengaan. "Als het veen niet wordt afgebroken, houdt het water vast. Dat water kunnen we weer gebruiken in droge periodes."

De poldereigenaren en de natuur- en recreatieorganisaties willen onder andere met de gemeenten in gesprek om te zien op welke manier het plan uitgevoerd gaat worden.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden