Amsterdam krijgt 100 meldingen over terreurdreiging per week

De Amsterdamse politie krijgt zo'n honderd meldingen per week over een dreigende terreuraanslag. Een nieuw, vast team van veertig tot vijftig analisten en rechercheurs beoordeelt elke tip meteen. Gemiddeld tien tot vijftien meldingen leiden tot onderzoek van de recherche.

Extra politie tijdens Prinsjesdag Beeld ANP
Extra politie tijdens PrinsjesdagBeeld ANP

Rond grote evenementen zoals de Gay Pride of het 'aftelmoment' op Oud en Nieuw komen standaard terreurwaarschuwingen binnen.

De politie probeert terughoudend in te grijpen om niet onnodig onrust en bijvoorbeeld verkeerschaos te veroorzaken. Commissaris Hanneke Ekelmans, hoofd Operatiën in de Amsterdamse politietop: "We hopen door intelligent onderzoek veel af te vangen en nodeloze chaos te voorkomen. Dan is steeds de vraag: welke onzekerheid kun je aan?"

Strafzaak
Verreweg de meeste onderzoeken leiden niet tot arrestaties doordat de politie vroegtijdig ingrijpt of als de informatie loos alarm blijkt. De zaken blijven zo voor het publiek verborgen.

Dat heeft nadelen. Het Openbaar Ministerie wordt voornamelijk afgerekend op het aantal aangebrachte zaken en niet op wat de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Theo Hofstee 'de brandweerfunctie' noemt: snel ingrijpen zónder dat een strafzaak volgt.

"Dit in omvang enorm toegenomen werk blijft onzichtbaar voor de buitenwereld en onzichtbaar voor onze financiers in Den Haag," zegt Hofstee.

"Doordat we vooral ellende proberen te voorkomen, keren de onderzoeken niet terug in onze rapportages waarop we worden afgerekend. Juist doordat we snel moeten handelen en geen tijd hebben zaken eerst te analyseren, zetten we extra breed in. Al dat extra werk is niet erg, maar het neemt toe."

Naast de onderzoeken naar meldingen over terreur blijft ook het bewaken en beveiligen van personen verborgen voor de buitenwereld. In de regio Amsterdam moeten politie en justitie zo'n zestig keer per jaar potentiële doelwitten beveiligen.

Eerwraak
De ingrepen variëren van licht tot zwaar, aan de hand van een dreigingsanalyse. Als een slachtoffer van eerwraak bijvoorbeeld in een ziekenhuis 24 uur per etmaal moet worden bewaakt, kost dat heel veel capaciteit. Andere bedreigden kunnen met geringe bescherming af. Doel is maatregelen altijd snel weer 'af te schalen'.

Een crimineel die beschermd wordt, moet vertellen waarom hij denkt gevaar te lopen. Wie zich niet houdt aan de aanwijzingen, kan de beveiliging verliezen.

Het aantal van ongeveer zestig te beveiligen personen per jaar in de stad, is al jaren min of meer stabiel, maar de zaken zijn steeds zwaarder.

Lees ook: Terreurmeldingen in overvloed: 'Onze flexibiliteit wordt op de proef gesteld' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden