Amsterdam koploper in behoud buitenlands talent

Een kwart van de buitenlandse studenten blijft na het afstuderen in Nederland wonen en werken. Met name de grote steden zijn populair, Amsterdam is koploper.

Nieuwe internationale studenten van de VU worden met rondvaartboten door de grachten geleid om Amsterdam te leren kennen. Beeld anp
Nieuwe internationale studenten van de VU worden met rondvaartboten door de grachten geleid om Amsterdam te leren kennen.Beeld anp

Dat blijkt uit cijfers van internationaliseringsorganisatie Nuffic.

Van de buitenlandse studenten die vijf tot zeven jaar na hun afstuderen in Nederland nog in ons land zijn, woont de grootste groep (25 procent) in Amsterdam.

Maar ook Rotterdam (11 tot 12%), Utrecht (10 tot 11%) en Den Haag (8 tot 9%) zijn populair om te blijven wonen na het afstuderen. De aanwezigheid van internationaal georiënteerde bedrijven is daarin een grote aantrekkingsfactor, aldus het Nuffic.

Maastricht
Het aantal studenten dat een volledige studie doet in Nederland is de afgelopen tien jaar verdubbeld, van 40.000 naar ruim 80.000 studenten in 2016/2017.

Daarmee is deze groep een van de grootste groepen kennismigranten in Nederland. De diversiteit is in de afgelopen jaren toegenomen naar 164 verschillende nationaliteiten.

Maastricht is relatief het meest internationaal: meer dan de helft van alle studenten in de Limburgse hoofdstad komt uit het buitenland.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden