Update

Amsterdam koopt weer panden op Wallengebied

Het Amsterdamse stadsdeel Centrum koopt panden op in het Wallengebied om de criminaliteit uit de rosse buurt te weren. Om het project 1012, naar de postcode van het gebied, een extra impuls te geven, heeft Amsterdam Centrum besloten zelf vastgoed aan te kopen. Dat maakte het stadsdeel woensdag bekend.

FOTO ANP Beeld
FOTO ANP

Als het vastgoed in goede handen wordt gebracht, wordt de criminele en zogenoemde criminogene (voor criminaliteit vatbare) infrastructuur in een aantal aangewezen straten doorbroken, redeneert Amsterdam Centrum.

Het gaat in het nieuwe plan niet om prostitutiepanden, maar om bijvoorbeeld smartshops, souvenirwinkels, massagesalons, gokautomatenhallen, seksbioscopen en geldwisselkantoren. Onder de vlag van het langlopende project 1012 koopt de gemeente Amsterdam al langer prostitutiepanden op de Wallen op.

Kritisch rapport
De panden die het stadsdeel kan opkopen, worden in erfpacht uitgegeven aan partners van de gemeente, zoals bijvoorbeeld woningcorporaties. Het eerste pand is inmiddels aangekocht. Het gaat om een gebouw aan de Lange Niezel. Amsterdam Centrum heeft 2 miljoen euro beschikbaar om gaten op te vangen, als de verkoop van panden minder oplevert dan de aankoop heeft gekost.

In 2007 besloot Amsterdam met het project 2012 de bezem door de rosse buurt te halen. Eind september publiceerde de Rekenkamer Amsterdam een kritisch rapport, waaruit bleek dat het aantal 'risicopanden' sinds die tijd juist steeg van 444 naar 491. Ook concludeerde de Rekenkamer dat het onzeker is of het weren van raambordelen, coffeeshops en belwinkels van de Wallen tot minder criminaliteit leidt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden