Amsterdam koopt 'relatief groene' stroom

Nog geen derde van de dorpen en steden houdt zich aan de afspraak om hun stroom duurzaam in te kopen.

Amsterdam is een van de steden die milieuvriendelijke stroom van 'vervuilende' leveranciers kopen Beeld ANP

Het lijkt zo mooi: in het Klimaatakkoord Gemeenten en Rijk 2007-2011 beloven lokale overheden hun stroom per 2015 duurzaam in te kopen. Het kabinet heeft dat in Europees verband afgesproken.

Van de belofte van gemeenten komt echter weinig terecht, constateert onderzoeksbureau SOMO. Op verzoek van Greenpeace werden alle Nederlandse steden en dorpen doorgelicht.

Voor 308 van de 390 gemeenten lukte het te achterhalen waar zij hun stroom kopen. Wat blijkt? Slechts 103 kopen hun energie zo duurzaam mogelijk in.

Dat betekent dat bij een als duurzaam bekend staande leveranciers als Greenchoice of HVC wordt geshopt, waarvan de stroom aantoonbaar groen is. Voorbeelden zijn Utrecht en Eindhoven, die Nederlandse windstroom van Eneco afnemen.

Amsterdam
Hierna volgt een middenklasse van 95 gemeenten die bij relatief groene energiebedrijven shopt. De afgenomen stroom is alleen niet duidelijk groen.

In deze groep vallen ook steden die milieuvriendelijke stroom van 'vervuilende' leveranciers kopen. Het betreft kolenreuzen als Essent, Nuon en E.ON. Zij zitten nog volop in fossiele energie en maken volgens de onderzoekers geen haast met de overgang naar een duurzame economie.

In deze groep bevindt Amsterdam zich, samen met Rotterdam en Den Haag.

'Vieze stroom'
De overige 110 lokale overheden kopen 'vieze' stroom bij 'vieze' energiebedrijven.

"De meeste gemeenten hebben hun mond vol van milieu en duurzaamheid, maar kiezen hun stroom puur op prijs", reageert Joris Wijnhoven, campagneleider Klimaat bij Greenpeace.

Alle gemeenten samen zijn goed voor 2 procent van het totale stroomverbruik in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden