Amsterdam komt met nieuwe variant op Melkertbanen

Dertien Amsterdammers die nauwelijks kans maken op werk, vormen vanaf zaterdag een 'werkbrigade' die achterstallig onderhoud in de wijken wegwerkt.

De werkbrigades moeten klussen doen waar de hele stad van profiteert.Beeld anp

Via het sociaalwerkbedrijf Pantar krijgen ze om te beginnen een tijdelijk contract voor zes maanden en ze verdienen daarmee het minimumloon waardoor ze meteen uit de bijstand komen.

De werkbrigade komt voort uit het bijgestelde coalitieakkoord dat D66, VVD en SP eerder dit jaar sloten. Daarbij werd afgesproken dat daar de komende twee jaar vijfhonderd Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan werken. De collegepartijen hebben daarvoor tien miljoen euro vrijgemaakt.

Verdringing
Daarmee komt Amsterdam met een nieuwe vorm van gesubsidieerd werk die doet denken aan de Melkertbanen uit de jaren negentig. Daarvan bleek toen dat veel werkgevers afhaakten zodra de subsidie stopte, zodat mensen niet doorstroomden naar vast werk. Ook is het gevaar van verdringing van andere banen van laagopgeleiden levensgroot.

Dat probeert wethouder Arjan Vliegenthart (Werk) te ondervangen door de werkbrigades in te zetten voor klussen waar de hele stad van profiteert, schrijft hij aan de gemeenteraad. Dan gaat het volgens hem uitdrukkelijk om werk dat nu blijft liggen. 'Denk aan het aanleggen van extra groenstroken, een extra veegbeurt van een straat of het regelen van het verkeer bij het wegwerken van achterstallig onderhoud van een straat.'

'Onorthodox'
Door Pantar een centrale rol te geven, denkt Vliegenthart het gevaar van verdringing verder te verminderen. Dat is een reëel risico, erkent hij. De werkbrigades doen klussen die, behalve door regulier gemeentepersoneel, ook vaak worden gedaan vanuit de sociale werkvoorziening. Met Pantar als werkgever van de werkbrigades is het gevaar van verdringing kleiner, denkt Vliegenthart, omdat Pantar daar dan zelf last van krijgt.

Maar 'onorthodox' is het, erkent Vliegenthart. 'Of het gaat lukken is nu nog niet te zeggen. Pionieren heeft voor- en nadelen.' Hij wil leren van de praktijk. Zeker de eerste maanden zullen de werkbrigades geen geoliede machine zijn, schrijft hij. De werkbrigade begint daarom klein in Noord, Nieuw-West en Zuidoost. De eerste dertien medewerkers krijgen een tijdelijk contract dat bij goed functioneren én als er genoeg werk is wordt verlengd tot twee jaar. In februari worden de werkbrigades voor het eerst geëvalueerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden