Amsterdam komt docenten tegemoet in reiskosten

De gemeente gaat leraren op basis- en middelbare scholen tegemoetkomen in de reiskosten voor het openbaar vervoer. Ook zijn er parkeervergunningen beschikbaar en worden onderzoeken naar zij-instromers vergoed.

De maatregelen worden ingevoerd om het lerarentekort aan te pakken. Beeld Mats van Soolingen
De maatregelen worden ingevoerd om het lerarentekort aan te pakken.Beeld Mats van Soolingen

De maatregelen worden ingevoerd om het lerarentekort aan te pakken. Voor de komende jaren dreigt een flink lerarentekort. In het basisonderwijs alleen al kan het tekort oplopen tot 400 vacatures in 2020. Een van de belemmeringen voor leraren om in Amsterdam les te geven zijn de reiskosten.

Via hun cao krijgen leraren maximaal 80 euro per maand vergoed. De gemeente stelt een aanvullende reiskostenvergoeding voor het openbaar vervoer beschikbaar van minimaal 500 euro tot maximaal 2.000 euro per leraar per schooljaar, voor leraren die minimaal drie dagen werken en die verder dan 20 kilometer van hun werk wonen. De regeling geldt voor twee jaar, waarvoor per jaar 200.000 euro beschikbaar komt.

Leraren van buiten de stad
Behalve reiskosten zijn parkeerplaatsen voor leraren ook een probleem. De gemeente heeft onderzocht dat er voor alle Amsterdamse scholen ongeveer 2000 maatschappelijke parkeervergunningen beschikbaar zijn. Daarvan worden slechts 900 gebruikt. Er is dus nog ruimte voor leraren om een parkeervergunning te krijgen.

Schoolbesturen mogen nu gezamenlijk de parkeervergunningen verdelen. Wethouder Simone Kukenheim van onderwijs hoopt met de reiskostenvergoeding en het herverdelen van de parkeerplekken huidige leraren te behouden en nieuwe leraren van buiten de stad aan te trekken. "Amsterdam is een fantastische stad om les te geven."

Drempel
Het college heeft ook besloten om het geschiktheidsonderzoek voor zij-instromers te financieren. Een belangrijke drempel voor scholen om zij-instromers - mensen die van buiten het onderwijs voor de klas willen gaan staan - aan te nemen is dat ze een geschiktheidsonderzoek moeten doen, die door de scholen betaald worden. Als een zij-instromer geschikt is, krijgen de scholen de kosten vergoed van het Rijk. Als een zij-instromer ongeschikt blijkt, moeten de scholen het onderzoek van maximaal 5.000 euro zelf betalen.

De gemeente gaat deze kosten nu financieren, zodat de drempel voor scholen om een zij-instromer aan te nemen wordt weggenomen. Hiervoor is komend schooljaar 100.000 euro beschikbaar.

Lees ook: 'Lerarentekort in Amsterdam komt echt door de woningmarkt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden