Amsterdam komt 12.000 studentenwoningen te kort

Het woonbeleid in Amsterdam is onvoldoende om het nijpende tekort aan studentenwoningen te compenseren. Tot dat oordeel komt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) na een onderzoek.

Het Parool
De locaties van corporatiewoningen voor studenten zouden volgens de monitor beter kunnen. Beeld ANP
De locaties van corporatiewoningen voor studenten zouden volgens de monitor beter kunnen.Beeld ANP

Het tekort aan studentenwoningen in Amsterdam is het grootst van Nederland. Volgens de monitor zijn hier 12.000 minder studentenwoningen of studentenkamers dan studenten. Dat wordt deels veroorzaakt door het strenge verhuurbeleid voor woningen in de particuliere sector en het tekort aan aangeboden corporatiewoningen.

De strenge regelgeving in de particuliere sector die de laatste jaren is ontstaan, zorgt ervoor dat studenten in Amsterdam nauwelijks een particuliere woning kunnen huren. Daarbij zouden de locaties van corporatiewoningen volgens de monitor van LSVb beter kunnen.

Vierde plaats
Landelijk komt Amsterdam er toch niet heel slecht vanaf. Het woningbeleid eindigt op de vierde plaats. "De gemeente Amsterdam laat zien serieuze aandacht aan studentenhuisvesting te besteden," aldus de vakbond. Zo heeft de gemeente een aparte afdeling die zich bezighoudt met jongeren- en studentenhuisvesting en heeft de gemeente diverse campagnes over huurrecht en veilig wonen.

Delft heeft volgens de studentenmonitor het beste woonbeleid voor studenten en is volgens de monitor 'in vrijwel alle opzichten een voorbeeld.' Een van de redenen voor het gunstige oordeel over Delft is dat de gemeente het particulieren erg makkelijk maakt om studentenkamers te verhuren. Daar is geen vergunning voor nodig.

Statushouders
Delft springt er overigens niet alleen positief uit door het ontbreken van regels. De gemeente doet ook veel aan het ombouwen van kantoorpanden tot woonruimte en steunt projecten waarbij studenten samenwonen met ouderen en statushouders.

Leiden en Nijmegen staan in de beoordeling van de LSVb op plaats twee en drie. Rotterdam, Maastricht en Enschede bungelen onderaan de lijst.

Lees ook: 'Gemeente doet te weinig aan tekort studentenwoningen' en: Hoe vind je toch een studentenkamer in Amsterdam?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden