Amsterdam kneedt student tot ondernemer

AMSTERDAM - Alle studenten in het Amsterdamse hoger onderwijs krijgen volgend jaar extra studiepunten als zij een opleiding tot ondernemerschap volgen.In april openen de twee universiteiten en twee hbo's in Amsterdam hiervoor het opleidingscentrum Case.

Binnen vier jaar moet de opleiding achthonderd studenten per jaar de kneepjes van het ondernemerschap bijbrengen. Het instituut krijgt zes miljoen euro subsidie, onder meer van het ministerie vanEconomische Zaken.

''Ja, ondernemerschap kun je leren,'' zegt Mirjam van Praag, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is één van de initiatiefnemers van de opleiding.

''Het is wetenschappelijk bewezen dat ondernemers succesvoller zijn naarmate zij langer academisch zijn opgeleid. Ons doel is meer studenten enthousiast te maken voor het ondernemerschap. Nu kiezen studenten toch wel heel traditioneel voor een baan in loondienst.''

Het Centrum van Amsterdamse Scholen voor Entrepreneurschap (Case), zoals de opleiding gaat heten, wordt gesponsord door de Fortisbank en adviesbureau KPMG. Fortis levert jaarlijks honderd bedrijfscoaches, die studenten leren een eigen bedrijf op te zetten. KPMG schenkt de arbeidsuren van vijftig accountants, die als adviseur optreden.

Verder levert een groot aantal Amsterdamse bedrijven gratis workshops, zoals over marketing en boekhouding, voor de studenten.

Studenten in zowel de minor- als de masterfase krijgen professionele begeleiding bij het groepsgewijs opzetten van eigen bedrijfjes in lestijd.

''Wij willen ook niet-studenten aantrekken, die anders direct na bijvoorbeeld een hbo-opleiding een bedrijf zouden zijn begonnen. Het is bewezen dat zij als ondernemer succesvoller zijn na het volgen van een academische studie.''

Bedrijven en instellingen hebben zich al gemeld om hun werknemers een studie ondernemerschap aan te bieden bij Case. Dat gaat voorlopig op een koopje: Case rekent slechts tweeduizend euro lesgeld per deelnemer.

Het nieuwe instituut heeft al plannen ook buitenlandse studenten naar de opleiding te halen. ''Wij willen binnen tien jaar toonaangevend in de wereld zijn. Ik denk dat dit Amsterdam kan helpen bij het bouwen van een imago als ondernemersopleidingsstad.''

Studenten die deelnemen aan de nieuwe opleiding verdienen verder extra studiepunten als zij scholieren in het vmbo, mbo en hbo helpen bij het opzetten van een ondernemersplan voor een eigen bedrijf. ''Wij laten onze studenten reclame maken voor het doorstromen naar hoger onderwijs. Vooral vanuit het hbo zien wij grote kansen,'' aldus Van Praag.

Case verwacht binnen vier jaar zonder subsidie verder te kunnen. De kosten voor de extra docenten en het lesmateriaal worden dan gedekt uit de studiepunten van de studenten, die de deelnemende universiteiten en hogescholen geld opleveren van het rijk.

De gemeente Amsterdam stelt ruimte ter beschikking voor het opzetten van de studentenbedrijfjes, die overigens na afloop van de ondernemersopleiding in beginsel weer worden gesloten.

Case krijgt de vorm van een stichting, die bestuurd wordt door de vier deelnemende opleidingen: UvA, VU, Hogeschool van Amsterdam en Inholland. Er komt een adviesraad met toplieden uit het bedrijfsleven, waarvoor ook burgemeester Cohen gevraagd is.

Case is niet de enige bedrijfsgerichte opleiding die de laatste maanden in Amsterdam is begonnen. Eerder kwam er voor de financiële wereld het Duisenberg School of Finance. Verder is er de New Business School en de Team Academy.

Formeel contact is er niet tussen deze partijen. Van Praag: ''Maar ik voorzie niet dat wij elkaar in de weg zullen lopen. Wij zijn vooral gericht op het verbeteren van het ondernemerschap in de regio-Amsterdam.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden