Amsterdam kleurt oranje

Oranjefans zoeken dinsdag nog snel een paar oranje hoedjes, sjaaltjes of brillen bij souvenirwinkels op het Amsterdamse Rokin op weg naar de huldiging op het Museumplein. Foto ANP Beeld
Oranjefans zoeken dinsdag nog snel een paar oranje hoedjes, sjaaltjes of brillen bij souvenirwinkels op het Amsterdamse Rokin op weg naar de huldiging op het Museumplein. Foto ANP

AMSTERDAM - De kleur Oranje neemt steeds meer bezit van het Centraal Station in Amsterdam. Een gestage stroom supporters trekt toeterend op vuvuzela's door de stationshal, maar van grote drukte is nergens sprake.

De borden met de vertrektijden kleuren dinsdag oranje. De NS rijdt in verband met de huldiging van het Nederlands elftal een 'Oranje dienstregeling'. Supermarktmedewerkers delen op het station oranje koeken uit. In de treinen en op de stations geldt dinsdag een strikt alcoholverbod. Vooralsnog houden reizigers houden zich hier goed aan.

De politie is op veel plaatsen in de stad zichtbaar aanwezig. Hoofdcommissaris Bernard Welten van de Amsterdamse politie voer rond het middaguur op een patrouilleboot langs de route. Hij zwaaide het publiek toe en wenste iedereen veel plezier.

Op zijn woonboot komt Barry Schouten langzaam in Oranjestemming. Hij heeft acht vrienden uitgenodigd om de boottocht van Oranje vanaf zijn eersterangs plek te zien. Schoutens ark ligt op de hoek van de Brouwersgracht en de Herengracht, daar waar het Nederlands elftal de grachten opkomt.

Het publiek staat er inmiddels rijendik. Uitgedost in het oranje vermaken ze zich met het zingen van het hele repetoire: Hup Holland hup, het Wilhelmus, We houden van Oranje. Ondanks de van Spanje verloren finale is Olé, olé, olé nog niet in de ban.

Het eindpunt van het Nederlands elftal, het Museumplein in Amsterdam, is aan het begin van de middag al redelijk gevuld. Het groen van het gras wordt langzaam verdreven door het oranje van de fans. Ze vermaken zich met vuvuzela's, bier en muziek van de dj. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden