Update

Amsterdam kiest voor duurzame energie

De gemeente wil onder meer veel energie opwekken via zonnepanelen en windparken. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
De gemeente wil onder meer veel energie opwekken via zonnepanelen en windparken. Foto ANP/Lex van Lieshout

AMSTERDAM - Amsterdam wil de productie van duurzame energie in de stad een flinke impuls geven. De gemeente gaat daarom, samen met het bedrijfsleven en woningcorporaties, een eigen duurzaam energiebedrijf oprichten. De bedoeling is dat in 2025 een derde van de Amsterdamse energiebehoefte komt uit lokaal geproduceerde energie. Dat liet de gemeente maandag weten.

De gemeente wil onder meer veel energie opwekken via zonnepanelen en windparken. Het nieuwe bedrijf gaat ook een 'slim' elektriciteitsnet aanleggen voor groene energie. Wethouder Marijke Vos (Milieu) zegt dat Amsterdam koploper moet worden in duurzame energieproductie.

Het college van burgemeester en wethouders heeft een onderzoek ingesteld wat moet leiden tot een businessplan voor dit energiebedrijf. Volgens wethouder Carolien Gehrels (Bedrijven) biedt het grote kansen voor een nieuwe innovatieve sector in de stad. ''Minder afhankelijkheid van fossiele energiebronnen is niet alleen belangrijk voor het klimaat, maar ook voor een gezonde economische toekomst van Amsterdam.

Amsterdam wil in 2025 ten opzicht van 1990 40 procent minder CO2 uitstoten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden