Amsterdam kent z'n politici niet

AMSTERDAM - De bekendheid van Amsterdamse politici en bestuurders is dit jaar afgenomen.Vorig jaar wist meer dan de helft van de ondervraagden een wethouder te noemen, zo is te lezen in dit jaar gepubliceerde Burgermonitor. Dit jaar was dat 33 procent. In 2006 was Ahmed Aboutaleb verreweg de meest bekende wethouder. Nu is Lodewijk Asscher de bekendste wethouder, met 22 procent. De minst bekende is Hennah Buyne met vier procent. Twee op de tien Amsterdammers weten dat PvdA en GroenLinks het college vormen.

Volgens onderzoeker Jeroen Slot van de dienst Onderzoek & Statistiek zijn dit gewone cijfers voor bestuurders. ''De uitslag van Asscher is zelfs relatief hoog.''

Tachtig procent van de Amsterdammers heeft vertrouwen in het gemeentebestuur. Maar slechts veertig procent is van mening dat het bestuur goed functioneert; 35g procent vindt het niet goed of slecht, en negen procent vindt de prestaties van burgemeester en wethouders slecht. Het gemeentelijk informatienummer (14020) is nog vrijwel onbekend.

Er is veel onderzoek naar de verhouding tussen bevolkingsgroepen. Over joden, christenen en mensen die niet geloven heeft bijna niemand een negatief oordeel. Twintig procent heeft een negatief oordeel over moslims. Over de Marokkaanse gemeenschap bestaat bij ruim veertig procent een negatief beeld. Ruim een kwart van de ondervraagden voelt zich wel eens gediscrimineerd. Ruim veertig procent van de ondervraagden meent dat bevolkingsgroepen matig met elkaar omgaan, een iets kleinere groep noemt die omgang goed, terwijl tien procent er negatief over oordeelt.

Een zeer grote meerderheid van de Amsterdammers vindt dat religie geen invloed op de politiek mag hebben. Daarbij is geen onderscheid tussen aanhangers van verschillende godsdiensten te vinden. Slot wijst erop dat mensen heel verschillende ideeën hebben over hoe die invloed er uit zou kunnen zien.

Volgens Slot komt uit het onderzoek 'een relatief rustig beeld' naar voren. ''De grote verwarring van 2004 is een beetje over. Discriminatie blijft een gevoelig punt. Maar er is behoefte aan oplossingen, in plaats van het benadrukken van groot de verschillen zijn of het zoeken naar schuldigen van problemen.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden