Amsterdam kan zonder Windows

AMSTERDAM - De kans dat de Amsterdamse gemeenteambtenaren over twee jaar nog met Microsoft Windows op hun pc werken, wordt steeds kleiner.Een proef van bijna een jaar heeft uitgewezen dat dat werkplekken met patentvrije Linuxsoftware efficiënter te beheren zijn dan werkplekken met gepatenteerde software, zoals Windows.

Het college van b. en w. heeft een miljoen euro uitgetrokken om het project Open Amsterdam in 2008 voort te zetten.

In de tweede helft van dat jaar besluit de gemeente of zij overstapt op zogenoemde openbronsoftware, waarvan de computercode openbaar is, en niet in de kluizen van een softwarehuis ligt.

Volgens de onderzoekers heeft de toets bewezen dat open software 'beter scoort op de vooraf gestelde criteria dan de huidige gesloten werkplek'.

De open software blijkt meer functies te hebben en beter samen te werken met andere software. In de proef werd onder meer software gebruikt van het softwarehuis Suse. In plaats van Microsoft Office gebruiken de ambtenaren de gratis kantoorsoftware Open Office.

Voor een derde van de werkplekken is duidelijk dat zij het zonder al te veel problemen zonder Windows kunnen stellen. De voortgezette proef moet uitwijzen of het loont ook werkplekken waar wat ingewikkelder software wordt gebruikt, te laten overstappen.

Amsterdam ondernam de proef omdat de gemeenteraad minder afhankelijk wil zijn van leveranciers met een monopolie, zoals Microsoft, Oracle of IBM. Vorig jaar verlengde de hoofdstad zijn licentie met Microsoft tot eind 2008.

Woensdag bespreekt de Tweede Kamer met staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken of het rijk open software gaat bevorderen. Het voordeel ervan is niet zozeer dat deze gratis is, maar vooral dat de programma's vrijelijk kunnen worden aangepast aan de wensen van een organisatie. Aan Windows mag alleen met toestemming van Microsoft worden gesleuteld - en tegen betaling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.