Amsterdam kan niets doen tegen verkoopplannen corporatie De Key

Amsterdam gaat niets doen tegen de plannen van woningcorporatie De Key voor verkoop van woningen van kunstenaars en creatieven. De stad heeft zelf geld in de huizen zitten, maar kan daar juridisch gezien vrijwel geen rechten aan ontlenen.

Het Slangenpand in de Spuistraat. Beeld Google Streetview
Het Slangenpand in de Spuistraat.Beeld Google Streetview

Dit meldde wethouder Laurens Ivens (SP) van Wonen in een vergadering met gemeenteraadsleden. De Key probeert op twee plekken in de stad gebruikers van kunstnaarswoningen en 'creatieve broedplaatsen' te lozen. De corporatie wil de huizen en ateliers verkopen. Ivens wil en kan, zegt hij, dat niet voorkomen.

Kredietcrisis
De ene plek betreft het Slangenpand, de 'culturele hotspot' in de voormalige Tabakspanden aan de Spuistraat. De panden kwamen in 2008 in handen van De Key. Op aandringen van de toenmalige stadsdeelraad overlegden de ambtenaren met de bewoners, kunstenaarscollectieven en De Key over de vorming van een kunstpaleis. Daarna gooide de kredietcrisis roet in het eten. In 2012 sloot De Key een convenant met het stadsdeel Centrum. Dat reserveerde negen ton om het Slangenpand als broedplaats te behouden.

De Key probeert nu alle gebruikers van de Tabakspanden uit de gebouwen te krijgen. Dat gebeurt al jaren met als argument 'dringend eigen gebruik'. Als de gebouwen leeg zijn kan nieuwbouw beginnen.

Strippen en doorverkopen
Elenoor Bakker, film- en theatermaker, zei gisteren tegen gemeenteraadsleden dat De Key helemaal niet gaat bouwen. Het doel is 'strippen en doorverkopen', zo zou een advocaat van De Key volgens Bakker hebben gezegd tegen schilder en fotograaf Peter Klashorst, die ook als huurder in de Tabakspanden zit. Bakker: 'Als De Key niet bouwt of verbouwt, maar de panden stript en doorverkoopt, is ontruimen niet nodig. Want dan komt er een nieuwe eigenaar. Die moet opnieuw bouwplannen indienden en vergunningen aanvragen. Het gebouw komt dan, als het tóch ontruimd wordt, jarenlang leeg te staan.'

Ontruimen voor leegstand valt volgens Bakker niet te rijmen met de Amsterdamse traditie. Zij vroeg de wethouder waarom de gemeente zich niet beroept op het convenant met stadsdeel Centrum. De Key had uiterlijk een jaar na het definitief worden van de vergunningen moeten gaan bouwen. De stad kan de corporatie volgens haar nu een boete van twee ton opleggen. Volgens Ivens houdt De Key zich aan het convenant, en zal er gebouwd worden.

Eén euro
Iets soortgelijks speelt in Amsterdam Zuid aan Zomerdijkstraat. Daar staat een pand uit 1935 dat speciaal voor kunstenaars werd gebouwd met extra grote deuren en ramen op het noorderlicht. Er zat ook al bijna een eeuw lang een bestemmingsplan op het complex, dat voorschreef dat het atelierwoningen voor kunstenaars moesten blijven.

De gemeente verkocht het pand in 1990 voor een symbolisch bedrag - bewoners vermoeden dat het voor één gulden was - aan De Key. Het stadsdeel Zuid haalde de bestemming 'atelierwoning' er in de vorige collegeperiode af en sindsdien houdt De Key er uitverkoop. Volgens de bewoners kan Amsterdam hier een 'broedplaats avant la lettre' relatief behouden, bijvoorbeeld door er wat geld in te steken dat gereserveerd was voor nieuwe broedplaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden