Amsterdam kan mogelijk naar minimamiljoenen fluiten

De misser waardoor Amsterdam 188 miljoen euro overmaakte aan mensen in de bijstand, zal grote gevolgen hebben. De DBGA heeft een heel groot probleem, om over wethouder Pieter Hilhorst maar niet te spreken. En één of twee ambtenaren van de dienst vermoedelijk ook.

Beeld anp

ANALYSE - Door de misser van de Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam (DBGA) blijkt aan 9949 mensen in totaal 188 miljoen te zijn uitgekeerd aan woonkostentoelage, tot wel 34.250 euro.

Sympathie
Zo'n onverwachte kerstbonus voor de minderbedeelden in Amsterdam kan in brede kring op enige besmuikte sympathie rekenen, maar de nasleep zal zonder enige twijfel langdurig een hele hoop ellende veroorzaken.

Het staat wel vast dat de belastingdienst een aantal miljoenen gewoon kwijt is geraakt door de komma te veranderen in een punt. Wie rekening houdt met een mislukkingspercentage van tien procent bij de terugvordering, een lage schatting, praat direct over aanzienlijke verliezen.

Kerstmazzeltje
De ontvangende bijstandstrekkers hebben er op hun beurt, als ze zich niet kunnen beheersen met dit kerstmazzeltje, straks gewoon een nieuwe schuldeiser bij.

Het gaat om mensen die in de bijstand zitten en ook nog een eenmalige jaarlijkse toelage krijgen voor woonlasten. Dat is kortom een groep waarin financiële sores, schulden en regelingen dagelijkse kost zijn. Precieze cijfers zijn er niet, maar hoeveel van deze mensen zullen een ongeoorloofde roodstand hebben gehad?

Iemand die bijvoorbeeld vijftienduizend euro zag worden bijgeschreven op een rekening die vijfduizend euro in het rood stond, zal niet meer dan tienduizend euro kunnen terugbetalen; een hoger bedrag staat de bank niet toe.

Koning te rijk
Deurwaarders die bankbeslag hebben gelegd op tegoeden, althans rekeningen, van mensen in de bijstand die nu even de koning te rijk zijn, zullen niet aarzelen het meteen weg te halen.

Het lijkt een vrijwel onmogelijke opgave voor de belastingdienst dat per geval met de banken te regelen en blokkeren gaat al helemaal niet; dat zou, met de feestdagen in zicht, de fall-out van deze blunder nog vele malen groter maken.

Crisisteam
De dienst, die gisterochtend een crisisteam heeft ingesteld, zal contact opnemen met de duizenden mensen die de honderdvoudige woonkostenbijdrage hebben ontvangen. Uit het persbericht: 'Dit kan enkele dagen duren.'

De DBGA heeft een heel groot probleem, om over wethouder Pieter Hilhorst maar niet te spreken. En één of twee ambtenaren van de dienst vermoedelijk ook.

Lees vandaag (14-12) alles over de blunder in Het Parool: 'Ik zal blij zijn als alles weer is verrekend'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden