Lezersbrief

‘Amsterdam kan een significant deel van de benodigde energie zelf opwekken’

Zaterdag stond in Het Parool een stuk waarin netwerk­beheerder Alliander de­ ­noodklok luidt over het naderende ‘stroominfarct’. Niet ten onrechte: het elektrificeren van mobiliteit en warmtevoorziening heeft een grote impact op de elektriciteitsvraag.

Wanneer het gaat om de zonne­panelen op daken en de afvoer van de overtollige stroom, klopt het artikel echter niet. Amsterdam heeft wel een hoge ambitie om veel elektriciteit zelf op te wekken middels zonne­panelen. Maar steden met een serieus netprobleem van te veel productie door zonne-energie zijn er in Nederland nog niet.

Netproblemen vanwege te veel wind en of zonne-energieopwek vinden plaats op het platteland. Het tegenovergestelde is waar: de zonne-energie kan juist de grote elektriciteitsvraag van elektrische auto’s en warmtepompen helpen opvangen! Dit gebeurt te weinig, er is namelijk geen verdienmodel en er ligt nog erg weinig op de Amsterdamse daken in de woonwijken. Daarbij, elke op­gewekte elektron die niet door het huishouden (dat de panelen heeft ­liggen) direct wordt gebruikt, haalt het trafohuisje nooit. Deze wordt namelijk direct door de buren geconsumeerd waar geen panelen liggen.

Een onderzoek dat we hebben verricht op de situatie op het Oostelijk Havengebied (OHG) toont de potentie. Er wonen in het OHG zo’n 20.000 mensen: 2,5 procent van Amsterdam. Er is in deze buurt een aardig areaal beschikbaar oppervlak en bewoners hebben in het algemeen een aardig inkomen. Alle ingrediënten om een significant deel van de benodigde energie zelf op te wekken zou je denken. De ambitie van de gemeente is om in heel Amsterdam eind 2022 250 megawatt op te wekken, in het OHG gaat het dan om zo’n 6,25 megawatt te produceren energie.

De realiteit is dat we nu op minder dan 1 megawatt zitten. Willen we op koers blijven, dan moet er dus zeven keer meer worden geproduceerd. De kans op een stroominfarct kan lokaal worden opgelost als productie en consumptie met elkaar in lijn worden gebracht. De potentie is in kaart gebracht, de kennis en techniek zijn aanwezig. Als non-profit kennishub in het OHG werken we samen met bewo­ners, wooncorporaties, bedrijven en gemeente om niet in onheilstijdingen te blijven steken maar om ambities waar te maken.

Ruud Fiere en Hugo Niesing, Amsterdam Energy City Lab

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden