'Amsterdam is nu al Engels genoeg'

AMSTERDAM - Engels wordt voorlopig niet de officiële tweede taal in Amsterdam. Een meerderheid van de gemeenteraad verwerpt het plan van D66 om voor alle overheidscommunicatie ook Engels te gebruiken.

Duoraadslid Jan Paternotte (D66) komt met dat voorstel in een notitie. Volgens Paternotte kan Amsterdam op die manier bewijzen een echte wereldstad te zijn en wordt de stad aantrekkelijker voor toeristen en bedrijven.

Bij de andere partijen in de raad krijgt het plan van D66 weinig bijval. ''Volgens mij is de stad Engels genoeg,'' zegt PvdA-raadslid Daniël Roos. ''Het is veel gedoe als Engels officieel de tweede taal wordt. Dan moet alles in twee talen gedaan worden. Dat is een beetje onzinnig.''

Verschillende partijen vragen zich af wat het kost om officieel twee talen te gebruiken. Sommige raadsleden hebben moeite het voorstel serieus te nemen. GroenLinks-raadslid Maarten van der Meer noemt het 'een leuk zomers voorstel'. SP-raadslid Carlien Boelhouwer wijst het plan van Paternotte volstrekt van de hand. ''Belachelijk. Waarom niet het Marokkaans of het Turks? Expats kunnen ook een beetje Nederlands leren.''

Alleen de VVD lijkt het voorstel te omarmen. ''In elk geval zouden alle diensten, alle bedrijven en alle serviceverlenende instanties direct na het Nederlands paraat moeten staan met een Engelse aanpak,'' schrijft VVD-raadslid Huub Verweij op zijn weblog. ''En nu nog de Amerikaanse dienstbaarheid, de Duitse tucht, de schoonheid van het hoge Scandinavische noorden en een echt liberaal bewind in de hoofdstad en het zal allemaal 'reg komme','' voegt hij eraan toe. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden