'Amsterdam is, na Rotterdam, ongelukkigste stad van het land'

Op Rotterdam na is Amsterdam de ongelukkigste stad van Nederland. En toch is Amsterdam de aantrekkelijkste stad om te gaan wonen, zegt onderzoeker Gerard Marlet van de Atlas voor Gemeenten, die donderdagmiddag in Emmen wordt gepresenteerd.

Internationaal gezien scoort Amsterdam juist goed. Zo is in Athene de helft van de bevolking ongelukkig Beeld Hollandse Hoogte

Ruim achttien procent van de Amsterdammers geeft zelf aan ongelukkig te zijn. Ook in andere grote steden is het geluk ver te zoeken.

Opvallend is, aldus Marlet, dat vooral alleenstaanden, werklozen, arbeidsongeschikten en mensen met een migratieachtergrond aangeven ontvreden te zijn met hun leven. Daarvan wonen er relatief veel in steden als Amsterdam en Rotterdam.

Aantrekkelijk
Tegelijkertijd komt Amsterdam qua aantrekkelijkheid al jaren als de nummer één uit de bus in de atlas. Het voorzieningenniveau in de stad is 'gigantisch', zegt Marlet, bijvoorbeeld op het gebied van cultuur, werk, wonen en (hoger) onderwijs.

"Mensen willen massaal naar Amsterdam, maar als ze er eenmaal zijn gearriveerd, haalt niet iedereen het geluk uit de stad waarop ze van tevoren hadden gehoopt. De stad heeft een grote onderklasse. Aan de andere kant zijn de uitschieters ook hoger dan elders: de gelukkige mensen zijn ook vaak erg gelukkig."

Migranten
Een speciale categorie vormen volgens Marlet de migranten: zij hebben huis en haard verlaten om elders voor zichzelf en hun kinderen een beter leven op te bouwen. Dat blijkt dan toch vaak tegen te vallen.

Ter relativering: ook in de gelukkigste stad van het land, Ede, is nog altijd ruim elf procent ongelukkig. De top vijf van gelukkigste steden bestaat naast Ede uit Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Amersfoort en Gouda

Internationaal gezien scoort Amsterdam juist goed. Zo is in Athene de helft van de bevolking ongelukkig.

Lees ook: Voor millennials is Amsterdam de beste stad om te wonen, Ode aan Amsterdam: stad die in de mensen kan verdwalen en Ook Amsterdammer wil naar Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden