Plus

Amsterdam is Klein Duimpje bij brexodus

Nu de brexit van weerszijden uitdraait op een keiharde strijd, weten bedrijven waar ze aan toe zijn. Wie Groot-Brittannië tijdig wil ontvluchten, kan voor Amsterdam kiezen. Maar is de stad daar wel klaar voor?

Herman Stil
null Beeld Kwennie Cheung
Beeld Kwennie Cheung

Zelfs voor expats is de woningmarkt akelig krap
Een prachtig nieuw kantoor. Taxidienst Uber heeft met de verhuizing van zijn Europese hoofdvestiging naar kantoorgebouw The Cloud bij de Berlagebrug veiliggesteld dat het kan groeien van vierhonderd naar duizend medewerkers, de verwachting voor de komende drie jaar.

Met de benodigde werkruimte zit het snor, maar over de plek waar die honderden nieuwe medewerkers - veelal afkomstig uit verre buitenlanden - moeten wonen maakt de taxidienst zich zorgen.

"We hebben in 2012 bewust gekozen om ons internationale hoofdkantoor in Amsterdam op te zetten," zegt Marloes van der Laan van Uber, "vanwege de aantrekkelijke stad en de goede huisvesting. Maar als we nu kijken naar beschikbaarheid van woningen, wordt ook voor ons het algemene beeld van de krappe woningmarkt bevestigd. Er zijn nog wel woningen beschikbaar, hoewel de keuze niet groot is, maar onze mensen moeten snel reageren en op zeer korte termijn bezichtigen omdat de animo ontzettend groot is. Met name voor mensen die voor hun werk veel reizen, is dat een uitdaging."

Eerder lieten Booking en Oracle dezelfde geluiden horen. Het talent dat zij zoeken, kiest niet alleen voor het bedrijf, maar vooral voor de plek waar het gevestigd is.
Met een gemiddelde huur van 731 euro voor een expatappartement voor het voetvolk behoort Amsterdam tot de duurdere brexitalternatieven in Europa. Maar prijs is voor tech­expats geen groot obstakel. Die zijn veelal de torenhoge huren in de Californische Bay Area of Londen gewend.

Maar met hun financiële armslag kapen ze wel in toenemende mate woonruimte weg voor autochtonen, in de meest bohemische wijken als eerste. Dat wordt nog aangejaagd door de grote vraag naar topwoonruimte voor de meer gefortuneerde expats.

Amsterdam heeft zijn antwoord inmiddels klaar en wil de komende acht jaar 50.000 woningen bijbouwen, vooral aan de randen van de ring. Allereerst voor Amsterdammers, maar ook voor nieuwkomers.

null Beeld Kwennie Cheung
Beeld Kwennie Cheung

Met het bier zit het wel goed, nu de scholen nog
Mooi. Qua bierprijs kan Amsterdam de strijd goed aan met de belangrijkste brexit­rivalen. Met gemiddeld 4,50 euro voor een halveliterpint laat Amsterdam toch maar mooi Dublin en Parijs - laat staan Stockholm - achter zich.

Geintje? Volgens expatbureau Movinga spelen zaken als bierprijs, een maandabonnement voor de sportschool (in Amsterdam aan de dure kant), een hap-slik-weglunch (gemiddeld) of een blikje met hack­ersdrankje Club Mate een grote rol onder de creatieve werknemers die steden zo graag trekken, terwijl topmanagement zich vooral laat leiden door zaken als de prijs van een aperitief (duur), de hoeveelheid Michelinrestau­rants (top, na Parijs dan) of Burberrymerk­winkels (mwah).

Zulke secundaire vestigingsvoorwaarden moeten volgens Finn Hänsel van Movinga niet worden onderschat. De geneugten - of het gebrek daaraan - van steden spreken zich snel en ongrijpbaar rond via expatfora.

Vooral verhuisbeslissers kijken als eerste naar het leefklimaat. Naast huizen gaat het dan vooral om scholing voor kinderen. En net nu de brexitgolf het vasteland raakt, is het daarmee niet goed gesteld in Amsterdam. Het Nederlandse onderwijssysteem is weinig toegankelijk voor expatkinderen. De drie overvolle internationale scholen werken met wachtlijsten.

De grootste, in Amstelveen, mag niet uitbreiden. Een ander kan pas over vier jaar verhuizen naar een groter onderkomen. Er zijn plannen voor nieuwe ­internationale scholen, maar die vergen tijd. En dat weegt mee op het moment dat binnenkort een hele golf brexitkinderen ergens in Europa naar school moet. De stap om het Nederlands onderwijs beter in te richten voor expatkinderen zal nog veel meer tijd vergen. Daar kan geen goedkoop biertje tegenop.

null Beeld Kwennie Cheung
Beeld Kwennie Cheung
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden