Amsterdam is klaar met discriminatie

Archieffoto van Eberhard van der Laan. Foto ANP Beeld
Archieffoto van Eberhard van der Laan. Foto ANP

AMSTERDAM - Dat discriminatie niet thuishoort in de hoofdstad, is al langer het credo van de gemeente Amsterdam. In een reeks maatregelen om ervoor te zorgen dat iedereen in Amsterdam zichzelf kan zijn, hebben burgemeester Eberhard van der Laan, wethouder Andrée van Es (diversiteit) en voorzitter van stadsdeel West, Martien Kuitenbrouwer, dinsdag de aftrap gegeven voor de campagne 'Discriminatie. Amsterdam is er klaar mee'.

De gemeente roept haar inwoners op actief op te treden tegen discriminatie. Door de hele stad komen posters te hangen die het onderwerp onder de aandacht moeten brengen. Mensen kunnen een persoonlijk affiche maken op de website www.amsterdam.nl/discriminatie. Op die manier hoopt het stadsbestuur dat ook bijvoorbeeld sportverenigingen, bedrijven, scholen, buurtcomitÂes, culturele organisaties, zorginstellingen en vrijwilligersorganisaties laten zien dat ze klaar zijn met discriminatie.

Aangifte doen
Het bekendmaken van de campagne had plaats op het Rembrandtplein in aanwezigheid van het voltallige college van burgemeester en wethouders, diverse stadsdeelvoorzitters, korpschef Bernard Welten en vertegenwoordigers van diverse (maatschappelijke) organisaties. Inmiddels hebben onder meer Ajax, de theaters aan het Leidseplein, de politie en de Koninklijke Horeca Amsterdam al hun steun toegezegd.

Burgemeester Van der Laan zei dinsdag dat elke keer als zich een incident van intolerant gedrag voordoet, het voelt alsof je als stad een nederlaag hebt geleden. ''Amsterdam is echt gebouwd op tolerantie. Dat is het DNA van onze stad.'' Volgens wethouder Van Es (PvdA), initiatiefnemer van de campagne, is de hoofdstad kwetsbaar. ''Nog steeds worden mensen bedreigd en in elkaar geslagen om wie ze zijn: bijvoorbeeld homo, joods of Marokkaans. Dat gebeurt op straat, maar ook op minder zichtbare plekken zoals in het uitgaansleven.'' Ze riep mensen die slachtoffer zijn van discriminatie, op aangifte te doen bij de politie of bij het meldpunt discriminatie.

Naast de campagne vinden er nog andere activiteiten plaats om discriminatie in de stad tegen te gaan. Zo gaan het college en stadsdeelbestuurders de komende tijd bij alle scholen langs om aandacht te vragen voor het onderwerp. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden