Amsterdam is jarig! Hier vier je de 742ste verjaardag van de stad

Amsterdam is jarig! Het is vrijdag 742 jaar geleden dat het tolprivilege, de geboorteakte van de stad, werd onthuld. Op deze plekken is het feest.

Het Parool
Amsterdam viert haar 742ste verjaardag. Beeld anp
Amsterdam viert haar 742ste verjaardag.Beeld anp

Bekijk de geboorteakte van Amsterdam in het Stadsarchief

In de Schatkamer van het Stadsarchief onthult komiek, acteur en presentator André van Duin vrijdag het unieke Tolprivilege van 27 oktober 1275. Het is het oudst bewaarde document, een perkamenten oorkonde, waarin 'Amestelledamme' voor het eerst werd genoemd. Met de oorkonde gaf Graaf Floris V de Amsterdammers vrijstelling van het betalen van tol.

Het document is vanwege de kwetsbaarheid slechts drie dagen per jaar te bewonderen; 27, 28 en 29 oktober.

Vrijdagmiddag om 17.30 uur onthult André van Duin het Tolprivilege en spreekt een verjaardagswens uit.

Zondag kunnen kinderen vanaf 5 jaar hun eigen oorkonde (mét zegel) maken. De toegang is gratis.

Het Tolprivilege van 1275 Beeld Stadsarchief Amsterdam
Het Tolprivilege van 1275Beeld Stadsarchief Amsterdam

Verjaardagslint door de stad

Acht kleine en buurtmusea, aangesloten bij Stichting Museum om de Hoek, een samenwerking waarin Amsterdamse wijkmusea zich hebben verenigd, organiseren een 'verjaardagslint' door de stad, van Nieuw-West naar Noord en Zuid.

Het lint bestaat uit een keur aan verjaardagsactiviteiten. Publiek kan tussen 11.00 uur en 20.00 uur onder meer street-art verjaardagskaarten maken bij het Street Art Museum in Nieuw-West, of zingen voor de stad bij het Museum zonder Muren in de Transvaalbuurt.

Zie voor het volledige programma van Buurtmuseum Indische Buurt, Museum Perron Oost, Museum zonder Muren, Stichting Vrienden Oud-Zuid, Street Art Museum Amsterdam, Historisch Archief De Baarsjes, Van Eesteren Museum en Museum Amsterdam Noord de site van Museum om de Hoek.

Nog 8 jaar te gaan in Pakhuis de Zwijger

Geen verjaardag zonder vooruitblikken, lijkt het credo van Pakhuis de Zwijger. Het debatcentrum organiseert vrijdagavond een bijeenkomst over het 750-jarig bestaan van Amsterdam in 2025.

Tijdens deze avond wordt een update gegeven over de voorbereidingen van het jubileum. De Club van 750 bespreekt de ideeën die er zijn over een cadeau voor de stad, zoals een straatfeest op de A10 of een Biënnale rond het IJ.

Daarnaast debatteren de vijf grote politieke partijen uit de stad over de manier waarop het feest in 2025 gevierd moet worden en houdt Antoine Deul, directeur van het NiNsee en initiatiefnemer van de Black Achievement Month de tweede Amsterdam 750-lezing.

De gouden middenweg

Speciaal voor de 742ste verjaardag van de stad schreef Neske Beks dit jaar het verhaal De gouden middenweg - Sala & Monk, wat ze vrijdag voordraagt in OBA Bijlmerplein om 15.00 uur. De toegang is gratis.

Het verhaal voor de Verjaardag van Amsterdam wordt elk jaar cadeau gegeven aan alle kinderen van de stad door de Gemeente Amsterdam, het Amsterdam Museum, Amsterdam Marketing en de OBA.

Ter gelegenheid van 741ste verjaardag vorig jaar maakte schrijver Arend van Dam een verhaal over het Aansprekersoproer (1696), in de tijd dat de stad nog vier burgemeesters had.

null Beeld Hedy Tjin
Beeld Hedy Tjin

De geheime sleutel van Amsterdam

De stad, die uit het eerdergenoemde Tolprivilege van Graaf Floris V zou groeien, bleek van groot belang voor het Muiderslot.

Zonder de stad was het slot waarschijnlijk verdwenen, daarom viert ook het Muiderslot vrijdag feest met de tentoonstelling Muiderslot, de geheime sleutel van Amsterdam. Daarin kunnen bezoekers ontdekken wat voor essentiële rol het Muiderslot voor Amsterdam had en omgekeerd.

Ook hebben alle rondleidingen vrijdag een Amsterdams tintje, kan een hologram van de tolbrief van alle kanten bewonderd worden en is er een kleine verrassing.

Muiderslot. Beeld anp
Muiderslot.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden