Lezersbrieven

'Amsterdam is het Napels van het Noorden'

Zes Paroollezers reageerden via ingezonden brieven op stukken uit het Parool van afgelopen week. Over klachten omtrent afval, tot een verbod op niet-westers koken en fipronil eieren.

Het Parool
- Beeld ANP
-Beeld ANP

Westers koken, prima
Een verhuurder eist van zijn huurder dat die westers kookt, stond op 12 augustus in Het Parool. Ik ben ­buitenlandse en mij verbaast deze eis niet. Eten uit India is heel lekker, maar de lucht blijft hangen. Ook de geur van knoflook en olie van de ­Chinese keuken is erg penetrant.

Het is absoluut geen pretje voor de buren om continu in deze intense kookluchtjes te moeten verblijven. Woningbouwcorporaties en verenigen van eigenaren verbieden vaak barbecue op het balkon, maar geven vaak niet thuis bij indringende ­kookluchtjes.

Amstelveen telt heel veel inwoners uit India en Pakistan die hun kinderen met lijn 5 naar school brengen in Amsterdam. Deze tram wordt vaak de 'Bombay expres' genoemd, en de lucht in het rijtuig is misselijkmakend. Vaak wordt ook ontbeten in de tram. Geen pretje om 08.00 uur.

Het probleem van penetrante etensgeuren van de buren was voor mij ­reden een woning af te wijzen. Met de brexit en een toestroom van bankiers en financiële medewerkers zal dit probleem vaker voorkomen, dus het is goed dat er aandacht voor is.

Helen Kooijman Atkins, Uithoorn

Melder volle container
Zuid 'wint' met ruime afstand met het aantal meldingen van volle containers, lees ik in Het Parool van woensdag. Een oplossing daarvoor ligt voor de hand: breng in al die bakken een sensor aan, die een seintje geeft als de bak voor pakweg driekwart vol zit.

Die moet natuurlijk ­tegen een ingeworpen fles kunnen, dus stevig zijn, maar elke elektrotechnicus kan moeiteloos zo'n schakeling maken. Veel hoeft het niet te kosten: een elektronisch oog in de bak dat een signaal geeft als een bepaald niveau is bereikt, en iets dat in een meldkamer een piepje geeft.

Na zo'n signaal van een bijna volle bak wordt dan een ploeg op pad gestuurd om de bak te legen. Misschien wordt het werk van die ploegen er zelfs leuker op.

Het lijkt me dat een investering van pakweg een miljoen of zo genoeg moet zijn om dat systeem in de hele stad in te voeren en dat we daar een hoop plezier van kunnen hebben. Doen? Of is dit idee al eerder geopperd en in de bureaucratische mallemolen gesneuveld?
Peter Goedkoop, Amsterdam

Wijkschoonmaker
Wat heerlijk als het fenomeen straks in elke wijk terugkomt; de wijkschoonmaker. Terugkomt? ­Jazeker, vroeger had iedere stads­reiniger niet alleen zijn eigen bakfiets met veger en schep, maar ook zijn ­eigen wijk. Klachten en overlast ­werden gewoon bij de koffie en de lunch ­door­genomen in de kantine.
Er was nauwelijks een vuiltje aan de lucht.
René Konijn, Amsterdam

Napels van het Noorden
Gemeente kan de stijging van het aantal afvalklachten niet bij­benen, stond woensdag in Het ­Parool. Ik meld klachten amper nog. Waarom zou ik, als de reiniging keer op keer 'vergeet' om in de drukke Frans Halsbuurt vuil op te halen, ­zoals donderdag alweer is gebeurd. Heeft de reiniging daadwerkelijk geen enkel eigen controlesysteem?

Direct bereiken kun je de ophalers ook niet meer; wat vroeger een eenvoudig telefoontje was, is nu een bureaucratische molen. Het afval kan lekker blijven liggen tot de volgende ophaaldag. In de tussentijd kunnen de zakken worden openge­reten door meeuwen en ratten, en worden verstrooid door de wind.

Amsterdam het Venetië van het Noorden? Laat me niet lachen: ­Amsterdam is het Napels van het Noorden.
Bruce Cohen, Amsterdam

Verslaafd aan eieren
Hierbij wil ik een noodoproep doen. Sinds de ontdekking van ­fipronil in eieren is er een situatie ontstaan waardoor mijn leven totaal is veranderd. Dagelijks verneem ik over de problematiek van het ei, waardoor ik in plaats van afkeer nu een grote behoefte heb gekregen aan eieren.

Elke dag eet ik ze. Gekookt, gebakken, soms wel vijf per dag. Is het de grote aantrekkingskracht van het doen van ongezonde dingen?

Of is het een onbewust protest omdat de gevaren voor de volks­gezondheid minimaal zijn? Oorlogsdreigingen en rampen zijn belangrijk, niet de discussie over het ei. Hoe kom ik van mijn eierverslaving af? Kan een psycholoog me ­helpen?
M. Irrgang, Amsterdam

Kipfestival? Prima
In Het Parool van donderdag stelde Alan van Bergen in deze rubriek de vraag waarom het Kip Festival in het Rembrandtpark is toegestaan door de gemeente. Volgens de heer Van Bergen is zo'n festival namelijk niet meer van deze tijd.

Maar wat is dan nog wel van deze tijd, vroeg ik mezelf hardop lezend
af. Ik geloof dat ik juist wel blij ben dat het nog niet de tijd is waarin de gemeente voor haar bewoners ­bepaalt wat goede en wat slechte (food)festivals zijn.
Chris Konijnenburg, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden