Amsterdam is een smeltkroes

De rasechte Amsterdammer blijkt nog lang niet uitgestorven: van alle inwoners van de stad is veertig procent hier ook geboren.

Amsterdammers komen zo ongeveer overal vandaan. Beeld Boudewijn van Diepen
Amsterdammers komen zo ongeveer overal vandaan.Beeld Boudewijn van Diepen

De rasechte Amsterdammer blijkt nog lang niet uitgestorven: van alle inwoners van de stad is veertig procent hier ook geboren. Hoeveel Amsterdammers zijn er nou echt geboren in Amsterdam en hoeveel stadgenoten komen eigenlijk uit Den Haag, Lutjebroek, de voormalige Sovjet-Unie of Japan?

Infographicdesigner Boudewijn van Diepen zag bij de Berliner Morgenpost een datavisualisatie van de geboorteplaatsen van alle Berlijners. Hij ging op zoek naar een dataset met diezelfde informatie, maar dan voor Amsterdam.

Bij het zien van de projectie hiervan op een kaart vallen verschillende dingen op. Zo zijn er meer Amsterdammers buiten Amsterdam geboren, dan daarbinnen. De stad telt zeker 180 nationaliteiten. Vooral uit andere steden kwamen mensen naar Amsterdam, ruim negenduizend Rotterdammers kozen voor de hoofdstad, ook veel Groningers lieten de Martinitoren ver achter zich en de stad telt ongeveer net zoveel Japanners als Woerdenaren.

Één Guamees
Daarentegen besloot slechts één van de zeshonderd inwoners van het Zuid-Limburgse Slenaken de grote stad op te zoeken en ook op Guam verruilde maar één Oceaniër het tropische eiland voor Amsterdam.

In de top honderd van plaatsen en landen waar Amsterdammers werden geboren komen ook een aantal niet meer bestaande landen voor. Zo kunnen mensen geboren zijn in het voormalige Joegoslavië of Nederlands-Indië, nu Indonesië.

Ook Watergraafsmeer wordt apart genoemd in de lijst. Die zelfstandige gemeente ging in 1921 op in Amsterdam. De top honderd is gebaseerd op gegevens uit april 2015. Daarin staat Syrië met 986 mensen op nummer honderd, de kans is groot dat dat aantal inmiddels flink is gegroeid.

Lees ook: Amsterdammers komen overal vandaan [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden