PlusAnalyse

Amsterdam is definitief van kleur verschoten

De PvdA is definitief onttroond in Amsterdam. GroenLinks is de grootste in de stad, gevolgd door D66. Denk zit de PvdA op de hielen.

Roelf Jan Duin
Jesse Klaver vierde zijn overwinning in de Melkweg Beeld anp
Jesse Klaver vierde zijn overwinning in de MelkwegBeeld anp

Het rode bolwerk Amsterdam is gevallen. De PvdA, bij de verkiezingen van 2012 nog veruit de grootse, is gemarginaliseerd. Voor zover Amsterdam nog rood kleurt, komt dat vooral door het bloedbad bij de sociaaldemocraten.

De hoop dat de afstraffing voor vier jaar regeren met de VVD aan de thuisstad van lijsttrekker Lodewijk Asscher voorbij zou gaan, bleek ijdel. Slechts 8,4 procent van de Amsterdammers stemde woensdag op de PvdA.

Bij de vorige landelijke verkiezingen was dat 35,8 procent, bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 nog maar 18,4. Elke twee jaar verliest de partij de helft van haar aanhang in Amsterdam. Met angst en ­beven kijken PvdA'ers uit naar 2018, als nieuwe lokale verkiezingen wachten.

Harde integratiekoers
De grootste dreun kreeg de PvdA in Zuidoost en Nieuw-West, stadsdelen waar veel mensen met een migrantenachtergrond wonen en waar de PvdA altijd met afstand de grootste was.

Das war einmal. Artikel 1 van Sylvana Simons werd in Zuidoost bijna even groot als de PvdA, in Nieuw-West kreeg Denk bijna drie keer zo veel stemmen als de sociaaldemocraten.

Denk, dat met drie zetels in de Tweede Kamer komt, weet vooral jonge kiezers van Turkse en Marokkaanse komaf achter zich te scharen, groepen die de PvdA door de harde integratiekoers van zich vervreemd heeft.

Amsterdam is definitief van kleur verschoten, wat ooit rood was is nu groen. GroenLinks, in 2012 met 5,8 procent nog de zesde partij van de stad, is de grootste.

Een prestatie van formaat van Jesse Klaver, wiens zorgvuldig gepolijste imago en boodschap van optimisme en verandering gretig werd omarmd. Bijna een op de vijf Amsterdammers stemde op de 'Jessias'.

Progressiever
D66 volgt met 18,2 procent, een kleine winst ten opzichte van 2012, maar minder dan bij de raadsverkiezingen van 2014 (toen was het 26,8).

Het blijft een wetmatigheid dat Amsterdam progressiever stemt dan in de rest van het land. De VVD krijgt 15,2 procent van de stemmen, het CDA slechts 2,9. Opvallend is ook het verlies van de SP, die niet profiteert van het verlies van linkse broeder PvdA.

In vergelijking met andere grote steden valt ook de geringe steun voor de PVV op. Door de val van de PvdA is de PVV in Noord weliswaar de grootste, maar in de rest van de stad krijgt Wilders maar moeilijk voet aan de grond, in Rotterdam en Den Haag is de PVV ruim twee keer zo groot.

Het is het enige lichtpuntje voor murw gebeukte PvdA: in Amsterdam is ze nog steeds groter dan Wilders.

Alles over de verkiezingen in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden