Amsterdam is de snelst groeiende stad van Nederland

Amsterdam is de snelst groeiende stad van Nederland. In 2016 is de bevolking met ruim 15 duizend inwoners toegenomen.

Het Parool
Sinds 2008 is de bevolkingsgroei in de vier grote steden groter dan die in de rest van Nederland. Beeld anp
Sinds 2008 is de bevolkingsgroei in de vier grote steden groter dan die in de rest van Nederland.Beeld anp

Dat blijkt uit cijfers van het CBS over de eerste elf maanden van 2016.

De snelle bevolkingsgroei in Amsterdam komt voornamelijk door een hoog geboortecijfer en immigratie. Afgelopen jaar zorgde de komst van immigranten voor ruim 13.000 nieuwe inwoners. De stad groeide met nog eens 5.000 inwoners door natuurlijke groei - meer geboren baby's dan dat er mensen overleden.

Binnlandse verhuizingen
Amsterdam kende afgelopen jaar tegelijkertijd van de vier grote Nederlandse steden - Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht - ook de grootste leegloop door binnenlandse verhuizingen. Ruim 3.000 mensen verhuisden vorig jaar uit Amsterdam naar een andere Nederlandse stad. Rotterdam trok juist veel binnenlandse verhuizers aan.

Sinds 2008 is de bevolkingsgroei in de vier grote steden groter dan die in de rest van Nederland. In Rotterdam is de bevolking in 2016 met achtduizend toegenomen; in Utrecht en Den Haag zijn er netto vierduizend inwoners bijgekomen.

Groeitempo
De bevolkingsgroei was afgelopen jaar over het hele land relatief groot. Nederland telt inmiddels 17,1 miljoen geregistreerde inwoners. Hoewel nog niet alle cijfers van 2016 zijn verwerkt, gaat het CBS ervan uit dat de bevolking vorig jaar met 111.000 personen is gegroeid. In 2015 waren dat er nog ruim 78.000.

Niet in elke gemeente was er groei. In 21 procent van de gemeenten daalde het aantal inwoners, voornamelijk in het noordoosten van het land.

Het groeitempo is sinds het begin van deze eeuw niet zo hoog geweest. Die forse groei komt op landelijke niveau vooral door toegenomen immigratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden